Una de les manifestacions més visibles de la desigualtat mundial són les migracions internacionals causades per la violència directa, estructural i simbòlica.
La pobresa, el deteriorament ambiental, els conflictes armats, el totalitarisme, l’homofòbia… porten milions de persones arreu del món a deixar enrere les seves arrels familiars i socials a la recerca d’un futur millor.
Els fluxos migratoris s’intenten controlar mitjançant regulacions legals, acords bilaterals i forces de seguretat. Durant el camí fins arribar a la destinació final, les persones migrants poden patir tot tipus d’abusos: robatoris, privació de llibertat, esclavitud, tortures… En el nou lloc de residència les vulneracions dels seus drets continuen en forma d’explotació laboral, inseguretat física, assetjament, discriminació, privació d’atenció sanitària…
A casa nostra, la gestió de la crisi global ha incrementat la desigualtat econòmica i social, mentre es presenten com inevitables situacions com la pobresa, el treball precari, els desnonaments, la privatització de serveis bàsics… En aquest context, la desprotecció dels drets humans afecta les persones més pobres de la societat, especialment si són estrangeres. Alhora milers de persones han emigrat des de l’estat espanyol a la recerca de feina.
Organitzacions de defensa dels drets humans documenten les vulneracions de drets humans patides per les persones migrants, i sovint les seves denúncies arriben als tribunals de justícia. Així mateix, creixen les iniciatives adreçades a promoure la convivència de persones de procedència cultural molt diversa, i es reivindica la igualtat de les persones migrades a la societat d’arribada.
Còmics
- Emigrantes, de Shaun Tan
- El mes del drac, de Quim Bou
- Racista yo?, de Concerto Brussels amb dibuixos de Sergio Salma i color de Mauricet
- #NoTeOlvides de los refugiados, de diversos vinyetistes (Accem)
- Así es la vida, de Tresor Londja
Recursos pedagògics
- Immigració i escola (EduAlter)
- Connectant mons (Intermón Oxfam)
- Mirades del Món (Save the Children)
- Guia de la setmana multicultural (Save the Children)
- Refugio, Inmigración y Asilo (Amnistía Internacional)
Fonts d’informació (seguint l’ordre de les imatges)
- Moviments socials de protesta
- La mobilització dels indignats del 15-M. Aportacions des de la sociologia de la protesta, Ramón ADELL ARGILÉS, Societat i Utopia. Revista de Ciències Socials, núm. 38. Desembre de 2011 (pàg. 141-170)
- Espanya: el dret a protestar, amenaçat, Amnistia Internacional, 2014
- Occupy Wall Street
- Aixecaments populars al món àrab, AAVV, Dossiers CIDOB, 2011
- Enviament de remeses al país d’origen
- Migracions i remeses, Banc Mundial
- La migració i les remeses cap a Amèrica Llatina: tendències, millores pràctiques i experiències de desenvolupament, XXV Reunió de Directors de Cooperació Internacional d’Amèrica Llatina i el Carib. Cooperació i remeses de migrants: impacte en l’estalvi, la inversió i el desenvolupament, La Antigua, Guatemala, 2014
- Els perills del viatge: la Bèstia, els camins travessant l’Àfrica Occidental, vaixells per arribar a Austràlia
- La bèstia, el tren que converteix els somnis en veritables malsons, OIM (Organització Internacional per les Migracions)
- La bèstia: mort i violència cap a migrants en trànsit per Mèxic, Ever Esther Osorio Ruiz, tesi per obtenir la Mestria en Comunicació de la Universitat Iberoamericana Ciutat de Mèxic, 2014
- Migracions internacionals i Drets Humans a l’Àfrica Negra, Fall, Babocar, SOS Racisme
- La migració irregular de l’Àfrica Occidental cap al Magrib i la Unió Europea, Organització Internacional per a les Migracions (OIM)
- ACNUR va expressar preocupació pel retorn forçat de sol·licitants d’asil ceilandesos, Centre d’Informació de les Nacions Unides, juliol de 2014
- Les zones de fronteres entre Estats Units i Mèxic, o entre el Marroc i les ciutats de Ceuta i Melilla
- Fronteres Estats Units-Mèxic
- Viatges mortals, seguiment de vides perdudes durant la migració, Organització Internacional per a les Migracions (OIM), 2010
- Fronteres Espanya
- Frontera Sud, Amnistia Internacional
- Fronteres Estats Units-Mèxic
- Condicions inhumanes de treball (especialment Qatar, Orient Mitjà)
- La otra crisis migratoria: protección de los trabajadores migrantes contra la explotación en Medio Oriente y África del Norte, informe de l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) i la Free Walk Foundation (WFF).
- Enganyat i atrapat: el tràfic de persones a l’Orient Mitjà, informe de l’OIT, 2013
- S’ha de posar fi a l’explotació de treballadors migrants a la construcció, Amnistia Internacional, novembre 2013
- Parets per tot arreu, informe de Human Rights Watch sobre les condicions de les empleades domèstiques, octubre 2010
- Treball forçat, inhumà i esclavitud, Organització Internacional del Treball