Clica per ampliar la imatge

Vers un batxillerat com a comunitat de recerca compromesa

Com tota situació formal d’aprenentatge, el treball de recerca requereix temps d’interacció entre professorat i alumnes. Tanmateix, el temps és un recurs escàs en un batxillerat condicionat per la necessitat de preparació de la Prova d’Accés a la Universitat.

Aquesta proposta cerca disposar d’espais de suport a la recerca formativa dins l’horari lectiu, perquè la recerca esdevingui un projecte d’aprenentatge amb sentit pel conjunt de l’alumnat. El calendari de treball s’articula al voltant d’uns lliuraments parcials que responen a una seqüència didàctica d’investigació. Les activitats grupals de preparació i revisió dels lliuraments ajuden a mantenir un ritme grupal de treball, alhora que poden servir de context per a situacions d’aprenentatge de les matèries en curs.

Presentem un calendari orientatiu del Treball de recerca, amb una proposta d’activitats integrables en la programació de batxillerat. Els textos en cursiva corresponen a tasques que es realitzen fora de l’horari lectiu.

Esquema: Calendari de lliuraments i activitats d’aprenentatge (PDF)


1R TRIMESTRE: QÜESTIONAR

Després d’unes primeres setmanes de transició al batxillerat, el primer trimestre es dedica a la presentació del Treball de recerca i l’exploració d’interessos de recerca, des d’una mirada crítica  amb els reptes globals de sostenibilitat i drets humans. La coordinació de batxillerat assigna la tutoria de recerca a finals de novembre, de forma que hagi temps de realitzar almenys una sessió de tutoria de recerca abans de les vacances, orientada a la validació del tema triat per l’estudiant.

Setembre. Presentació al claustre de la programació del Treball de recerca.

2 d’octubre. Presentació a l’alumnat de la programació del Treball de recerca: objectius, funcionament, calendari i material de suport.

9 d’octubre. Taller de recerca per la sostenibilitat i els drets humans

2 de novembre. Alumnat comunica interessos de recerca (temes).

7 de novembre. Coordinació assigna tutoria de recerca

14 de novembre. Comunicació a l’alumnat de la tutoria assignada, recordatori del primer lliurament (PDF) i preparació del document de treball.

Fins al 2 de desembre. Primera tutoria de recerca per validar interessos, explorar línies possibles d’investigació i identificar algun terme clau per iniciar el marc teòric.

12 de desembre. Lliurament d’una primera introducció i esbós d’objectiu

Diana de coavaluació de l’objectiu (PDF)

Anunci de la tasca següent: primer resum d’informació pertinent en base a un llibre de la biblioteca (Pauta en PDF).

19 de desembre. Assistència a congrés de recerca de 2n de batxillerat.

VACANCES. Tasca: Primer resum d’informació, amb citació i referència

2N TRIMESTRE: DOCUMENTAR

Durant el segon trimestre, l’alumnat completa un marc teòric mínim que li permeti fonamentar el disseny de la seva investigació. Es tracta de clarificar conceptes i consultar algunes investigacions prèvies, en base a algunes publicacions de fonts acreditades per informar sobre la qüestió. Aquesta revisió bibliogràfica es completa en un termini breu (màxim 6 setmanes) per fonamentar les decisions metodològiques i disposar de temps de dedicació a processos més complexos de disseny i anàlisi.

9 de gener. Comentari a l’aula del congrés de recerca de segon: criteris d’avaluació i recordatori de tasques del trimestre (Pauta en PDF).

16 de gener. Sortida a la biblioteca municipal, per identificar almenys un llibre d’interès pel marc teòric.

23 de gener. Lliurament i coavaluació del primer resum (PDF): estil, citació i referències (Llengües).

30 de gener. Taller d’identificació crítica de fonts d’informació.

6 de febrer. Cerca, selecció i processament d’informació: organització en apartats i síntesi.

12 de febrer. Cerca, selecció i processament d’informació: organització en apartats i síntesi.

20 de febrer. Seminaris de recerca: què hem trobat fins al moment.

27 de febrer. Cerca, selecció i ressenya de 2-3 investigacions prèvies. 

5 de març. Elaboració de bibliografia, portada, índex provisional i altres elements formals (numeració de pàgines, marges, etc.), seguint la guia d’estil del centre.

12 de març. Lliurament de marc teòric i bibliografia.

20 de març. Coavaluació del marc teòric (PDF)Anunci de la tasca de vacances: esquema d’elements significatius del marc teòric.

27 de març. Informes d’avaluació continuada i recordatori de la tasca de vacances: esquema teòric (Pauta en PDF).

  • VACANCES: Revisió del marc teòric i objectiu en base a comentaris de millora. Completar esquema d’elements significatius del marc teòric. 
3R TRIMESTRE: DISSENYAR

En època d’avaluacions finals, les recerques del grup continuen presents a l’aula amb activitats de síntesi i reflexió que ajuden a gestar i, posteriorment, prendre decisions sobre el disseny metodològic. Les tasques del trimestre inclouen la confecció i assaig d’instruments de recerca com qüestionaris, protocols o graelles d’observació, a més de les gestions necessàries per a la recollida de dades. La recollida, processament i anàlisi de dades pot iniciar-se durant aquest trimestre o bé, planificar-se com a tasca d’estiu.

9 d’abril. Taller d’ètica en la recerca.

16 d’abril. Seminaris de presentació d’esquemes teòrics i elaboració de criteris o model d’anàlisi. Recordatori de lliuraments del trimestre: Pòster de projecte (Canva o Drive) i Mètode (Pauta en PDF). 

30 d’abril. Taller de pòsters de projecte. 

7 de maig.  Primers apunts de Mètode. Preparació d’instruments de recerca.

14 de maig. Lliurament de pòster de projecte.

21 de maig. Seminaris metodològics.

28 de maig. Mostra de pòsters de projecte: Investigar canvia el món

4 de juny. Lliurament de Mètode i Annexos: model de consentiment, instruments de recerca, etc. Recordatori de la tasca de vacances: primer lliurament de Resultats (Pauta en PDF)

11 de juny. Revisió metodològica i preparació de la recollida: planificació, consentiments, espais, assaig d’instruments i eines…

18 de juny. Informes d’avaluació continuada.

VACANCES: Recollida, processament i primer anàlisi de dades.

2N DE BATXILLERAT: CONCLOURE I COMUNICAR

Al setembre, l’alumnat completa la recollida, processament i anàlisi de dades. Durant les primeres setmanes del curs, es reprenen les tutories, seminaris i col·loquis per a la interpretació i discussió de resultats: inferències, argumentació, avaluació crítica… Tot plegat es presenta al novembre, mentre que la presentació oral es realitza al desembre en el marc d’un congrés de recerca obert a la comunitat educativa de dins i fora del centre.

18 de setembre. Recordatori del calendari de lliuraments, anunci d’activitats i aclariment de dubtes.

26 de setembre. Primer lliurament de resultats (Pauta en PDF).

3 d’octubre: Taller de comunicació de la recerca: pòster de resultats (Drive).

10 d’octubre. Seminaris d’aprofundiment en la interpretació de resultats.

17 d’octubre. Col·loquis amb persones expertes.

22 d’octubre. Primer lliurament de la memòria escrita amb Conclusions i elements formals.

29 d’octubre. Informes d’avaluació continuada. 

12 de novembre. Lliurament de la memòria escrita.

19 de novembre. Confecció del pòster de resultats.

26 de novembre. Lliurament del pòster de resultats de recerca

19 de desembre. Congrés de recerca: presentació oral dels treballs.

En els mesos següents, l’alumnat procedeix a la devolució a les persones i entitats que han col·laborat en la recerca, així com la participació en premis, mostres de recerca i altres activitats de divulgació de la recerca.