Es tracta d’una etapa d’educació secundària post-obligatòria que comprèn dos cursos acadèmics. La seva finalitat és capacitar per accedir a l’educació superior i, alhora,
proporcionar als i les alumnes formació, maduresa intel·lectual i humana, coneixements, habilitats i actituds que els permetin desenvolupar funcions socials i incorporar-se a la vida activa amb responsabilitat i competència sense els condicionants de gènere.
Decret 171/2022, Article 2, Finalitats del batxillerat
Objectius | Modalitats | Matèries | Matèries comunes | Matèries de modalitat | Matèries optatives
Objectius
Què hem d’entendre per “maduresa”, “funcions socials” o “vida activa”? Els objectius generals de l’etapa ajuden a interpretar les finalitats de l’etapa.
El batxillerat ha de contribuir a desenvolupar les capacitats que permeten a l’alumnat:
a) Exercir la ciutadania democràtica, des d’una perspectiva global, i adquirir una consciència cívica responsable, inspirada en la Declaració Universal dels Drets Humans i en els valors de l’ordenament jurídic d’àmbit autonòmic i estatal, que fomenti la corresponsabilitat en la construcció d’una societat justa i equitativa, i afavoreixi la sostenibilitat.
b) Consolidar una maduresa personal, afectivosexual i social que els permeti actuar de manera respectuosa, responsable i autònoma i desenvolupar l’esperit crític. Preveure, detectar i resoldre pacíficament els conflictes personals, familiars i socials, així com les possibles situacions de violència.
c) Fomentar la igualtat efectiva de drets i oportunitats de dones i homes, analitzar i valorar críticament les desigualtats existents, així com el reconeixement i l’ensenyament del paper de les dones en la història, i impulsar la igualtat real i la no-discriminació per raó de naixement, sexe, origen racial o ètnic, discapacitat, edat, malaltia, religió o creences, orientació sexual o identitat de gènere o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
d) Refermar els hàbits de lectura, estudi i disciplina i rigor en el treball, com a condicions necessàries per a l’aprofitament eficaç de l’aprenentatge, i com a mitjà de desenvolupament personal.
e) Dominar, tant en l’expressió oral com escrita, la llengua catalana i la llengua castellana.
f) Comprendre amb eficàcia una o més llengües estrangeres i expressar-s’hi amb fluïdesa i correcció.
g) Usar amb solvència i responsabilitat les tecnologies digitals de l’aprenentatge.
h) Conèixer i valorar críticament les realitats del món contemporani, els seus antecedents històrics i els principals factors de la seva evolució. Participar de manera solidària en el desenvolupament i la millora del seu entorn social i reconèixer l’aportació dels homes i de les dones que han contribuït a crear-lo.
i) Accedir als coneixements científics i tecnològics fonamentals i dominar les habilitats bàsiques pròpies de la modalitat triada.
j) Comprendre els elements i procediments fonamentals de la investigació i dels mètodes científics. Conèixer i valorar de manera crítica la contribució de la ciència i la tecnologia en el canvi de les condicions de vida, així com refermar la sensibilitat i el respecte cap al medi ambient.
k) Refermar l’esperit emprenedor, tant individual com col·lectiu, amb actituds de creativitat, flexibilitat, iniciativa, treball en equip, confiança en si mateix i sentit crític.
l) Desenvolupar la sensibilitat artística i literària, així com el criteri estètic, com a fonts de formació, enriquiment cultural i creixement personal.
m) Utilitzar l’educació física i l’esport per afavorir el desenvolupament personal i social i refermar els hàbits d’activitats fisicoesportives per millorar el benestar físic i mental, així com a mitjà de desenvolupament personal i social.
n) Promoure i consolidar actituds de respecte i prevenció en l’àmbit de la seguretat viària.
o) Fomentar una actitud crítica, responsable i compromesa en la lluita contra el canvi climàtic i en la defensa del desenvolupament sostenible, i en particular amb relació a les problemàtiques subjacents als objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
Modalitats
Es diferencien quatre modalitats de batxillerat:
- Arts. Aquesta modalitat es divideix en dues vies: Arts plàstiques, imatge i disseny; i Música i arts escèniques.
- Ciències i tecnologia.
- Humanitats i ciències socials.
- General.
Matèries
Cada curs comprèn matèries comunes, matèries de modalitat i matèries optatives, a les quals cal afegir 1 hora setmanal de tutoria, així com el Treball de recerca (sense assignació horària) que es presenta obligatòriament a 2n curs. En total, es compten 30h lectives setmanals per curs.
Matèries comunes
1r curs |
2n curs |
|
|
Matèries de modalitat
L’estudiant tria 2 per curs. Cada matèria ocupa 3 hores lectives de 1r i 4h a 2n curs.
Humanitats i ciències socials
- Matèria obligatòria de modalitat: Matemàtiques aplicades a les ciències socials I i II, o bé Llengua i cultura llatines I i II (*)
- Llengua i cultura gregues I i II
- Economia (1r)
- Història del món contemporani (1r)
- Literatura universal (1r)
- Funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci (2n)
- Geografia (2n)
- Història de l’art (2n)
- Literatura castellana (2n)
- Literatura catalana (2n)
Ciències i tecnologia
- Matèria obligatòria de modalitat: Matemàtiques I i II
- Biologia I i II
- Dibuix tècnic I i II
- Física I i II
- Geologia i ciències ambientals I i II
- Química I i II
- Tecnologia i enginyeria I i II
Arts: Arts plàstiques, imatge i disseny
- Matèria obligatòria de modalitat: Dibuix artístic I i II
- Dibuix tècnic aplicat a les arts plàstiques i el disseny I i II
- Cultura audiovisual (1r)
- Projectes artístics (1r)
- Volum (1r)
- Disseny (2n)
- Fonaments artístics (2n)
- Tècniques d’expressió gràfico-plàstica (2n)
Arts: Música i arts escèniques
- Matèria obligatòria de modalitat: Anàlisi musical I i II o bé, Arts escèniques I i II (*)
- Anàlisi musical I i II
- Arts escèniques I i II
- Cor i tècnica vocal I i II
- Cultura audiovisual (1r)
- Llenguatge i pràctica musical (1r)
- Història de la música i de la dansa (2n)
- Literatura dramàtica (2n)
(*) A més de la matèria obligatòria de modalitat, poden triar-se com a matèria de modalitat.
General
- Matèria obligatòria de modalitat: Matemàtiques generals (1r) i Ciències generals (2n)
- Una altra matèria de qualsevol modalitat (1r i 2n).
- Economia, emprenedoria i activitat empresarial (1r)
- Moviments culturals i artístics (2n).
Matèries optatives de 1r curs
Les matèries optatives ocupen tres franges horàries, de 3h cadascuna: una de les franges es dedica a una matèria optativa anual i les altres dues es reserven per optatives trimestrals, de forma que en acabar 1r curs, cada estudiant hagi cursat 6 matèries optatives trimestrals: 2 diferents per trimestre.
Algunes de les matèries optatives anuals que proposa el Departament són: Biomedicina, Formació i orientació personal i professional, Funcionament de l’empresa, Món clàssic, Programació, Psicologia i Segona llengua estrangera. Per la modalitat d’Arts, es proposen Creació fotogràfica i cinema, Llenguatges artístics contemporanis i Projecte de comissariat d’exposicions. El centre pot completar l’oferta d’optatives amb les matèries de qualsevol modalitat.
Pel que fa a les optatives trimestrals de la franja 2, es proposen:
- Creació literària
- Matemàtica aplicada
- Problemàtiques socials
- Reptes científics actuals (Biologia i geologia)
Per la franja 3, es proposen:
- Ciutadania, política i dret
- Comunicació audiovisual
- Reptes científics actuals (Física i química)
- Robòtica
Per la modalitat d’Arts, es proposen: per la franja 2, Música i comunicació, i Publicitat; per la franja 3, Disseny en 2D i 3D, i Taller de creació escènica.
Els centres educatius poden oferir altres opcions (article 16.5.) i generar matèries optatives pròpies. Igualment, existeix un període de transitorietat de tres anys per completar l’oferta d’optatives trimestrals, durant el qual, aquestes dues franges d’optatives poden ser de caràcter semestral o anual.
Matèries optatives de 2n curs
Es reserven 4 hores lectives per matèries optatives. L’estudiant pot triar entre una optativa anual (segona llengua estrangera o d’altres opcions recollides en l’article 17.5) o bé cursar tres optatives trimestrals vinculades als ODS:
- Entorn sostenible
- Pau, justícia i corresponsabilitat
- Població i prosperitat
Fonts:
- Decret 171/2022, de 20 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de batxillerat.
- Documents per a l’organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum de batxillerat. Departament d’Educació, Generalitat de Catalunya. 9/6/2023.