Una entrevista és una conversa entre dues o més persones, basada en un seguit de preguntes o afirmacions que la persona entrevistadora planteja a les persones entrevistades per a que expressin les seves respostes.
Procediments:
- A partir del marc teòric (recerca bibliogràfica), s’elabora un qüestionari amb els enunciats o preguntes que guiaran la conversa.
- Cal confeccionar també un full de consentiment informat que cada persona entrevistada signarà per duplicat.
- Acordar un lloc i horari d’entrevista, en algun espai on la persona entrevistada pugui sentir-se còmoda, que ofereixi certa seguretat a l’estudiant que entrevista -preferentment, un espai públic- i que permeti l’enregistrament -àudio o audiovisual- de la conversa.
- Realitzar la transcripció de l’entrevista enregistrada per tal de poder processar les dades. Alguns elements de comunicació no verbal (gestos, to de veu, silencis…) i esdeveniments (com s’inicia la trobada, interrupcions de la conversa…) es transcriuen quan es consideren significatius en relació a la qüestió investigada. En la planificació de l’entrevista, cal tenir en compte el temps que ocuparà aquesta transcripció (per cinc minuts d’entrevista, es necessitaran un mínim de 15 minuts de transcripció).
- Procedir a l’anàlisi de contingut de l’entrevista transcrita.
Aplicacions:
L’entrevista s’utilitza per recollir informacions sobre la qüestió investigada a partir de les persones que han estat en contacte amb aquella situació: persones que viuen la situació en primera persona, amistats i familiars d’aquestes persones, professionals que hi treballen, persones que l’investiguen, entitats o col·lectius que donen suport a les persones implicades, etc.
Les informacions que es recullen corresponen a opinions, percepcions, records d’experiències, nocions, etc.
Fitxa de la tècnica per a l’estudiant:
Entrevista
Alguns exemples:
- Catalán, Ximena (2013). El ingreso a la universidad a través de un programa de acción afirmativa: una mirada desde los jóvenes participantes y sus familias. En: ISEES, 13, 53-70.
- VV.AA. (2002). Análisis cualitativo de la percepción que tienen las personas que participan en un ensayo clínico, Navarra. En: Revista Española de Salud Pública, 76, 5.
- VV.AA. (2016). Empresa, deporte y solidaridad. El caso de Oxfam Intermón Trailwalker. En: RICYDE, 12, 44, 164-181.
Per saber-ne més:
- Alheit, Peter (2012). La entrevista narrativa. En: Plumilla Educativa, 10, 11-18.
- López, Raúl Eduardo; Deslauriers, Jean-Pierre (2011). La entrevista cualitativa como técnica para la investigación en trabajo social. En: Margen, 61.
- Calderón, Donald Freddy; Alvarado, Julia (2011). El papel de la entrevista en la investigación sociolingüística. En: Cuadernos de Lingüística Hispánica, 17, 11-24.