Què distingeix la recerca a secundària dels treballs de síntesi d’etapes anteriors? Com anar més enllà del resum d’informació? Com seleccionar tècniques d’investigació adients per a l’objecte d’estudi? A més a més del qüestionari, l’entrevista o l’experiment, quines altres tècniques de recerca pot aplicar l’estudiant? Quins són els pros i els contres de les diferents tècniques? Quines fonts primàries d’informació estan a l’abast de l’estudiant?

Formacio mestresEn el marc del programa Recerca per a la Pau, i coincidint amb l’acte de lliurament de la desena edició del Premi homònim, la Fundació Solidaritat UB hem realitzat el 3 de juny a l’edifici històric de la Universitat de Barcelona el taller “Tècniques i fonts per a la recerca d’E.S.O. i batxillerat” adreçat al professorat de secundària que s’encarrega de la tutoria de treballs i projectes de recerca en aquesta etapa educativa.

El taller, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha basat en el treball pràctic i l’intercanvi d’experiències per tal de proporcionar recursos pràctics per a la tutoria de tot tipus de recerques des de les aportacions de la recerca per a la pau.

Els continguts han estat:

  • La recerca, més enllà del treball monogràfic
  • Aterrant la recerca: concreció d’objectius factibles des dels interessos de l’estudiant
  • Tècniques de recerca: creativitat i rigor per al coneixement científic
  • Fonts primàries d’informació: coneixement científic a l’abast de l’estudiant