«Sovint, quan es parla de víctimes de la guerra, només es pensa en els morts. Però els infants que vam sobreviure la guerra, l’exili i la postguerra també vam ser víctimes. Ens van robar la infància».

Camins_de_nitAixí ho expressa Josefina Piquet (Sarrià, Barcelona, 1934-2013), un dels testimonis de la Guerra Civil espanyola que, a partir dels seus escrits, han permès a l’alumnat de 1r d’ESO de l’Institut Lluís Vives construir l’obra de teatre “Camins de nit. Infants perduts dels exilis”; la qual representaran el 23 de novembre del 2015, a les 17.30 h, al teatre del campus Mundet de la Universitat de Barcelona.

L’obra forma part del projecte pedagògic “Donar veu a la memòria”, desenvolupat per aquest institut de secundària per apropar estudiants i espectadors al desarrelament, la confusió i la tristesa d’uns infants obligats a marxar del seu país per poder viure sense guerra.

Aquests nens i nenes van emprendre tres camins: uns van ser enviats a colònies escolars i ciutats allunyades del front, altres van emigrar a països com Mèxic o França, i també es va produir l’exili interior d’aquells infants que es van quedar a Barcelona però van viure un canvi radical a les seves vides, començant pel pas de l’escola republicana a la franquista.

La representació teatral s’emmarca en el projecte Recerca per a la Pau que el programa PAULA desenvolupa en conveni amb la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament de l’Ajuntament de Barcelona. L’obra també s’inclou dins del cicle d’activitats de la Tardor Solidària de la Universitat de Barcelona, organitzada per la Fundació Solidaritat UB. Enguany, aquest cicle inclou diverses accions dedicades a les víctimes de la repressió franquista i, específicament, a víctimes de l’àmbit educatiu. Una d’elles fou Antoni Benaiges, mestre de la República assassinat i enterrat l’any 1936 a la fossa comuna de La Pedraja (Burgos).