A partir de la mobilització d’estudiants i professorat, el projecte contribueix a la meta 4.7 de l’Agenda 2030, que busca assegurar que l’alumnat adquireixi els coneixements per promoure el desenvolupament sostenible.
El director de la Fundació Solidaritat UB, Xavier López, ha presentat el projecte «Interdependents, corresponsables: L’Agenda 2030 com a recurs per la recerca de Batxillerat» al seminari «La contribució de la cooperació descentralitzada a la consecució dels objectius de l’Agenda 2030», organitzat el 17 i 18 de juny de 2019 a Marràqueix (Marroc) per la Diputació de Barcelona i l’Institut Marroquí de Desenvolupament Local (IMADEL).
El projecte «Interdependents, corresponsables» busca difondre les possibilitats de l’Agenda 2030 com a recurs educatiu per comprendre la interdependència de problemàtiques aparentment llunyanes i promoure la corresponsabilitat en la seva resolució. Les activitats es duen a terme de desembre de 2017 a desembre de 2019 i s’adrecen a instituts públics de la província de Barcelona, amb el suport de la Diputació de Barcelona.
Resultats del projecte
En el marc del projecte, durant els cursos 2017-2018 i 2018-2019, 244 estudiants de batxillerat de sis comarques barcelonines han participat en tallers de recerca pel desenvolupament sostenible global. A més, 89 estudiants s’han inscrit a l’assessorament del seu treball de recerca per part de la Fundació Solidaritat UB a través de les metes i els objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030. L’assessorament de treballs realitzats al llarg del curs 2018-2019 continuarà durant el mes de juliol al Centre UB Sants.
Pel que fa al professorat, una trentena de docents d’instituts públics de la província de Barcelona s’han format en el potencial de la recerca per educar en ciutadania global a través de dos cursos semipresencials. Alguns d’aquests docents han constituït el grup de treball «Evidències de ciutadania global», que, a través de l’avaluació formativa de la recerca de batxillerat, contribuirà a la meta 4.7 de l’Agenda 2030: assegurar que tot l’alumnat adquireixi els coneixements teòrics i pràctics necessaris per promoure el desenvolupament sostenible.
Les recerques desenvolupades per l’alumnat participant al projecte s’incorporaran al Mapamundi interactiu dels Drets Humans i formaran part d’una exposició física que s’instal·larà en biblioteques públiques de la província de Barcelona. Així, estudiants de batxillerat donaran a conèixer a la ciutadania l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, la interdependència dels éssers humans en el planeta i la nostra corresponsabilitat en la protecció i defensa dels drets humans.
Amb el suport de: |