Contra viento y mareaAquests dies, el desplaçament de persones refugiades provinents de l’Orient Mitjà (sobretot de Síria) és notícia als mitjans de comunicació, i posa de manifest les adversitats a les quals s’enfronta algú que es veu obligat a fugir del seu país.

Però, coneixem realment el que suposa ser una persona refugiada? Ho coneixen els infants i joves? Com podem explicar-los-ho amb el treball a l’aula?

A continuació, oferim un recull de recursos educatius elaborats per entitats que es dediquen a atendre aquestes persones, així com experiències educatives de centres que estan treballant aquesta temàtica. Els endrecem per ordre alfabètic, dins de les diferents etapes educatives.

Educació infantil

Molinillo deseos UNICEF
  • El molinillo de los deseos (UNICEF) – Activitat que, a partir de la lectura d’un poema, proposa crear un molinet de vent perquè l’alumnat faci arribar arreu del món el seu desig que es garanteixin els drets de la infància. L’activitat es pot centrar, particularment, en els drets dels infants refugiats, tenint en compte que les violacions dels drets humans són una de les principals causes d’èxode.
totoy
  • Un nuevo hogar para Totoy (ACNUR) – Conte infantil que tracta el tema dels infants refugiats a l’Equador. Està disponible en format PDF, al final del qual s’inclouen fitxes de treball amb activitats i jocs per a l’alumnat. Igualment, s’acompanya d’un vídeo de dibuixos animats que recull la primera part del conte.

Educació primària

Brisa
  • Jo em dic Brisa, i tu? (Comitè Català de l’ACNUR i Grup de Recerca Mossa de la UAB) – Recurs educatiu dirigit a nens i nenes entre 6 i 12 anys amb l’objectiu de promoure el coneixement dels fenòmens del refugi i l’asil entre els infants, les seves famílies i la comunitat educativa de l’educació primària, i fomentar la comprensió i el respecte pels Drets Humans. Disposa d’una versió física (motxilla) i una versió en línia. La versió en línia es pot descarregar de forma lliure i gratuïta a la pàgina web www.joemdicbrisa.org prèvia complementació d’un formulari de sol·licitud.
La petita Carlota
  • La petita Carlota (ACNUR) – Unitat didàctica dissenyada per afrontar temes com les diferències culturals i l’exili amb nens i nenes d’edats compreses entre els 5 i els 8 anys. Té l’objectiu d’eradicar comportaments xenòfobs en la infància i explicar el valor de l’acollida i la protecció d’aquelles persones que són diferents o necessiten ajuda. Inclou: un DVD de dibuixos animats (7 minuts), un quadern d’exercicis i notes per al professorat. La versió en castellà es pot consultar en aquest enllaç, mentre que la versió en català es pot demanar a educacio@eacnur.org o al 93 301 20 35.
Somos-un-mundo
  • Somos un mundo para todos y todas (FETE-UGT) – Activitats a partir de poemes per a infants per conscienciar sobre la diversitat, la igualtat de gènere i la prevenció del racisme.

Educació secundària

Contra viento y marea
  • Contra viento y Marea (ACNUR) – Joc educatiu i interactiu en què l’estudiant pot viure la fugida d’un jove, des de l’opressió al país d’origen fins a l’exili al país d’acollida. El joc busca informar i conscienciar l’alumnat sobre la situació de les persones refugiades per tal de reforçar el seu coneixement i la seva comprensió d’aquesta realitat: d’on vénen, quines situacions han d’afrontar i com s’adapten a les seves noves vides.
Cuestion de Suerte
  • Cuestión de suerte (UNICEF) – Joc interactiu que convida a posar-se en la pell d’un infant que és víctima d’un conflicte armat. El joc permet, als i les participants, escollir el seu camí en cadascuna de les pantalles que van apareixent, seleccionant entre una de les dues opcions que s’ofereixen en cada cas.
Pais de Asilo
  • El juego del asilo (UNICEF) Joc en format tauler que simula la realitat d’una persona que ha d’abandonar casa seva per buscar asil. En comptes de triar un color, com al parxís, el joc proposa escollir un continent des d’on desplaçar-se. En el camí, sorgeixen problemes i situacions que les persones refugiades viuen amb molta freqüència.
amnistia_guia_educacio_drets_humans
  • És hora de fugir (Amnistia Internacional) – Proposta monogràfica sobre el drama dels refugiats inclosa a la Guia d’educació en drets humans d’Amnistia Internacional. Amb una durada total de 60 minuts, es planteja una activitat de rols en una situació límit adreçada a estudiants de segon cicle d’ESO i Batxillerat. Els objectius són: conèixer el drama dels refugiats, fomentar l’empatia cap a les persones que es veuen obligades a deixar els llocs on viuen a causa de les amenaces que els envolten i afavorir la discussió i el treball en equip.
Jovenes refugiados africanos
  • Jóvenes refugiados africanos: construyendo el futuro (ACNUR) – Dossier pedagògic format per una guia didàctica i un DVD que recull set testimonis d’adolescents refugiats africans que tracten temes com la separació, l’explotació, l’abús i la violència, la SIDA, el reclutament militar i l’accés a l’educació.
Guia didactica sobre intercultura para jovenes
  • La diversidad, nuestra mejor opción (Creu Roja Joventut) – Web d’una campanya que presenta les històries d’un grup de joves personatges animats d’orígens diversos. La campanya inclou una guia didàctica sobre interculturalitat per a joves, un manual sobre interculturalitat per a educadors i educadores i una carpeta de fitxes de treball que tenen l’objectiu de generar una valoració positiva de la diferència entre éssers humans i afavorir actituds i conductes positives cap a persones d’altres cultures. Finalment, la campanya conté el joc de taula Usawa (Igualtat), disponible tant per descarregar com per imprimir des de PDF.
Cuadernos Abel
Les maletes de exili
  • Les maletes de l’exili Activitat d’empatia històrica realitzada per l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Olivar Gran (Figueres) i finalista al Premi a l’Acció Magistral 2015. Agrupats per parelles, els i les estudiants han d’assumir el paper d’un adolescent que es veu forçat a exiliar-se i ha de preparar una maleta amb objectes personals que serveixin per explicar els motius històrics, socials i polítics que han motivat aquest exili. En total, les parelles prepararan dues maletes. La primera farà referència a l’exili dels republicans espanyols o la persecució del poble jueu o gitano en els territoris controlats pel règim nazi, i la segona tindrà un context més contemporani, de manera que l’alumnat compari els “exilis històrics” amb els “exilis actuals”. Prèviament, s’haurà fet un treball d’adquisició de coneixements a l’aula (a través del visionat de pel·lícules i la lectura de textos, per exemple). I, com a activitat de cloenda, es pot fer una exposició/representació de les maletes a les famílies o l’alumnat d’altres cursos del centre.
NoSoloNumeros
  • No sólo números (Unió Europea, ACNUR i OIM) – Joc d’eines educatives sobre migració i asil a Europa pensat per ajudar mestres i altres professionals de l’educació a involucrar els i les joves en un debat informat sobre aquest tema. És apte per a joves de 12 a 18 anys.
Ponte en sus zapatos
  • Ponte en sus zapatos (ACNUR) – Web d’una campanya que proposa posar-se a les sabates d’una persona refugiada com a primer pas per entendre la seva situació. Amb aquest objectiu, la pàgina reuneix històries de persones refugiades dins de capses de sabates que l’internauta pot clicar per conèixer la seva realitat.
Refugiat
  • Ser refugiat/da a Barcelona (ACNUR) Documental produït entre el 2012 i el 2013 que recull les històries de vida de Kaissa, Romina i Mamadoou, tres persones refugiades, amb situacions legals diferents, que han fugit dels seus països per evitar la persecució i ara viuen a Barcelona. Tots tres expliquen els motius de la seva fugida, la trajectòria migratòria i l’arribada i acollida a la ciutat. El documental, que dura 16:33 minuts, està disponible en català i amb subtítols en castellà.

Educació universitària

Esto es EpD refugiados
  • Llibertat de moviment. Reservat el dret d’admissió (Quepo) Audiovisuals, emmarcats en el projecte Això és EpD, que analitzen com (mentre les mercaderies viatgen lliurement a través d’un mercat global que no coneix fronteres) milers de persones es juguen la vida en l’exercici d’un dret fonamental: el dret a moure’s lliurement per a poder millorar les seves condicions de vida. Les seqüències es complementen amb continguts teòrics, més vídeos i propostes didàctiques per tal de facilitar el debat i la reflexió a l’aula.

Diverses etapes

Derechos humanos de las personas en movimiento
  • Derechos Humanos de las personas en movimiento (Amnistia Internacional) – Unitat didàctica sobre refugi, immigració i asil que té l’objectiu d’acostar l’alumnat a la realitat de les persones en moviment. Inclou una guia per al professorat amb informació sobre refugi, immigració i racisme per abordar aquestes qüestions a l’aula, així com una sèrie de propostes didàctiques per tal de potenciar la reflexió, la discussió i la presa de consciència en aquests àmbits. Es proposen activitats per a primària, secundària i batxillerat i Educació per a Persones Adultes (EPA).
Educar para la tolerancia
  • Educar para la Tolerancia (Movimiento contra la Intolerancia) – Material didàctic en PDF que reflexiona sobre els conceptes de “tolerància” i “intolerància” i recull les propostes que la UNESCO realitza per prevenir aquesta última. En particular, aquest material inclou la guia educativa de la UNESCO “La Tolerancia es el Umbral para la Paz”, que incorpora exemples d’activitats per a cada nivell educatiu: des de l’etapa preescolar fins a l’educació secundària.
Los derechos humanos los refugiados y ACNUR
  • Los derechos humanos, los refugiados y ACNUR (ACNUR) – Unitats didàctiques per a primària i secundària que tenen l’objectiu d’acostar a infants i joves el contingut de la Declaració Universal dels Drets Humans, a més de mostrar l’estreta relació que hi ha entre la violació dels drets humans i els desplaçaments de les persones refugiades. En l’enllaç es poden trobar les guies didàctiques de primària i secundària, que van acompanyades d’un DVD que inclou dos vídeos, així com diversos materials de treball a l’aula.
Un reto en la escuela
  • Un reto en la escuela: los derechos humanos y la convivencia. (Creu Roja Joventut) – Materials didàctics, per a infants de 9 a 12 anys (amb els dossiers d’activitats número 7 i número 8) i joves de 12 a 14 anys (amb els dossiers “Un mundo de derechos” i “Con·Vivencia“), pensats per educar en Drets Humans i Convivència. Parteixen de la idea que els conceptes de dignitat, igualtat, tolerància, justícia i convivència, així com la participació democràtica i el desenvolupament de la consciència crítica són fonamentals perquè els infants i joves coneguin els seus drets i contribueixin a la construcció d’un món més just i solidari. Contenen guia didàctica.

Llibres

  • 70 milles fins al paradís (Robert Klement / Editorial: TakaTuka) – Siad, un infermer de Somàlia, i la seva filla Sarah inicien a Tunísia, juntament amb altres refugiats africans, la seva travessia a Europa amb l’objectiu de poder emigrar al Canadà.
  • El caçador d’estrelles (Ricardo Gómez / Editorial: Baula) – Batxir viu en un campament de refugiats sahrauís. Una malaltia pulmonar l’obliga a romandre invàlid a la seva tenda, des d’on escolta atentament els sons que fins allí li arriben. Mitjançant l’oïda, tracta d’imaginar tot el que succeeix al seu voltant.
  • El color de la sorra (Elena O’Callaghan i Duch / Editorial: Baula) – Des de la seva mirada de nen innocent, Abdul·là explica el drama del seu poble, sense gairebé adonar-se’n. És la tragèdia de tots aquells que es veuen forçats a viure en camps de refugiats.
  • El somni de Nadia (Lidón Forcada i Marc Montenegro / Editorial: Bellaterra) – La història de la Nadia és la de tants nens i nenes que viuen a països en guerra. Nens i nenes que, com ella, busquen refugi en l’abraçada dels grans i somien un món en pau.
  • L’Asmir no vol fusells (Christobel Mattingley / Editorial: Alfaguara) – Relat realista sobre la situació dels refugiats bosnians, dispersos per diferents països europeus.