Evolució cultural al voltant de l’aigua

Es tracta de conèixer la pròpia evolució paral·lelament amb la d’altres cultures tot identificant punts en comú, arrels, reaccions i solucions davant d’un mateix fet,… i descobrir que els trets culturals, sovint, són diferents matisos alhora de resoldre els mateixos problemes.

DescripcióDesenvolupamentTemporització
L’activitat consisteix en arribar a fer una sèrie de cartells amb diferent informació que, després del treball fet a classe, els hi sembli curiosa. Possibles encapçalaments: Sabies que…? Saps per què…? Saps d’on ve…?

En una primera sessió organitzem grups i expliquem que cada grup treballarà un dels següents aspectes sobre l’aigua: mitologia i llegendes, rituals, costums i simbologia i evolució de la cambra de bany. Per a la propera sessió cal que portin informació sobre el tema que han de treballar (una explicació dels pares o avis, una imatge, un text, un conte, etc.)

El treball en grup consistirà en intercanviar informació, decidir què comunicaran, sota quina introducció (sabies que…?, saps per què…?…) i realitzar les comunicacions.

També es poden plantejar exercicis que hagin de resoldre de forma individual i un cop acabats, els components dels diferents grups, en qualitat “d’experts”, explicaran a tot el grup classe les respostes adequades.

Exercicis:

  • Relacionar diferents imatges (bateig, inundació,…) amb purificació, fertilitat, tranquil·litat, harmonia, desesperació,…
  • Relacionar diferents imatges (mar, riu, font, pluja, remolins, aigua termal, llac) amb : nimfes, sirenes, fades, dracs, deus…
  • Situar diferents imatges en el temps identificant el consum d’aigua amb el desenvolupament: palangana i gerra, banyera amb potes, banys àrabs, dutxa, etc.

Per sintetitzar el que s’ha estat treballant i aprenent, es buscarà, entre tots, un títol que expliqui la feina realitzada (podria ser semblant al títol que anuncia l’activitat: evolució cultural al voltant de l’aigua) i que servirà per enunciar l’exposició de comunicacions.

Recursos:

Mitologia i llegendes

Es preveuen quatre sessions