Ingredients per a fer un conte didàctic d’abans i d’ara
L’aigua ha estat, molt sovint, motiu d’inspiració, de deixar anar la imaginació i crear personatges fantàstica i entorns inversemblants. Fem que l’alumnat es submergeixi en la realitat del seu entorn i deixi anar la seva imaginació.
DescripcióDesenvolupamentMés recursosTemporització
Es tracta d’elaborar un conte on, a partir dels coneixements reals sobre l’aigua del nostre entorn, se li doni vida a un o més personatges fantàstics que tradicionalment se’ls ha relacionat amb l’aigua i es desenvolupi el relat al voltant d’un incident versemblant en l’estat actual de l’aigua.
Pot ser interessant tenir present el que es vagin expressant sentiments, experiències i desitjos amb la intenció de despertar les emocions dels lectors.
Es faran grups per crear “experts” en els possibles aspectes a tractar. La meitat dels grups triaran algun element fantàstic a investigar:
- Dames verdes
- Rondalles catalanes
- Mites del mar
I l’altra meitat de grups triaran elements reals:
- El fons del mar
- Els pingüins
- Explotación del mar
- Vídeo: “L’ós polar en perill d’extinció”
- Contaminación del agua
Després es formaran grups amb participants “experts” en elements fantàstics i en elements reals per, tots junts, fer volar la imaginació!
Es preveuen quatre sessions.
Altres propostes amb contes:
- El soldadet de plom. Aquest conte ens pot anar bé per parlar del curs de l’aigua dins d’una població (clavegueram, l’entrada i sortida d’aigua a la llar). També podem imaginar tot el que el peix s’hagués pogut menjar i evidenciar la cura que cal tenir amb el que tirem a l’aigüera o al water.
- Els quatre dracs. Aquest conte ens pot anar bé per parlar de la importància de l’aigua i de com la seva sobreexplotació fa que no sigui un recurs renovable i cal tenir-ne cura. També podem parlar de la relació entre l’explicació que es fa en el conte de com neixen els rius i la realitat (cicle de l’aigua). Enllaços relacionats: