En la seva recomanació de política general número 15 sobre combatre el discurs d’odi (Consell d’Europa, 2016), la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI, per les seves sigles en anglès) defineix l’homofòbia com:

Prejudicis, odi o por a l’homosexualitat o a les persones identificades o percebudes com a bisexuals, gais, lesbianes o transgèneres.

Tot i que es presenta com la definició d’homofòbia, el cert és que aquesta descripció encaixa amb la que l’Observatori Andalús contra l’Homofòbia, la Bifòbia i la Transfòbia (2019) fa de LGTBIfòbia:

Temor i rebuig a les persones lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals.

Aquesta entitat posa de manifest que tothom coneix el terme “homofòbia”, però que, en canvi, «són molts els col·lectius que pateixen discriminació en l’àmbit de la diversitat sexual i de gèneres» i que, per tant, “LGTBIfòbia” «s’utilitza per fer més visibles totes les identitats que la pateixen». En aquest sentit, l’Observatori defineix l’homofòbia com:

El rebuig, la por, el repudi, el prejudici o la discriminació envers dones o homes que es reconeixen a si mateixos com a homosexuals.

L’entitat destaca que, «per empoderar i donar visibilitat per la doble discriminació de les dones homosexuals, es fa servir el terme “lesbofòbia”»; i també defineix els conceptes “bifòbia” (odi o aversió cap a persones bisexuals), “transfòbia” (discriminació i conductes i actituds negatives cap a les persones transgènere o transsexuals) i “plomofòbia” (discriminació que la pròpia comunitat LGBT+ realitza a les persones “ploma” que formen part del col·lectiu; és a dir, aquelles persones que mostren trets associats al sexe oposat).

En aquest sentit, l’Observatori contra la LGTBIfòbia de Castella-La Manxa (consultat el 2021) alerta que també es considera LGTBIfòbia el:

Rebuig, por, repudi, prejudici, menyspreu o discriminació a aquelles persones la realitat d’orientació sexual, romanticisme, expressió de gènere, desenvolupament sexual o identitat sexual de les quals s’englobi dins de l’espectre del col·lectiu LGTBI, es considerin o no part d’aquest; persones integrants de famílies LGTBI o per afinitat o associació a aquestes.

L’Ajuntament de Barcelona explica que l’LGTBIfòbia té diferents graus de violència, que classifica en una escala de color.

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avançar en la protecció dels drets humans de totes les persones arreu del món.

L’ODS 10 s’adreça a la reducció de les desigualtats i, entre les seves metes, inclou:

10.2 D’aquí al 2030, potenciar i promoure la inclusió social, econòmica i política de totes les persones, independentment de la seva edat, sexe, discapacitat, raça, ètnia, origen, religió o situació econòmica o una altra condició.

Recursos