Ajuntament de Barcelona. «Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2022», 2023.
Ajuntament de Barcelona. «Oficina per la No Discriminació. Enfocaments i metodologies per garantir els drets humans», 2023.
Alió, Maria Àngels, Helena Perxacs, i Enric Tello. Què hi ha darrere la crisi ambiental? : aportacions des de l’ecologia social. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona, 2020.
Alturo, Núria. Investigar al batxillerat: la tutorització de treballs de recerca de llengua i literatura catalanes. Barcelona: Edicions de la Universitat de Barcelona, 2020.
Belmonte Nieto, Manuel. Enseñar a investigar: orientaciones prácticas. Bilbao: Mensajero, 2002.
Braun, Yvonne A., i Michael C. Dreiling. «Social Problems in Global Perspective». En The Cambridge Handbook of Social Problems, editat per A. Javier Treviño, 1:77-98. Cambridge: Cambridge University Press, 2018.
Bretones, Maria Trinidad. Sociedades avanzadas. Manual de estructura social. Barcelona: Hacer, 2001.
Bruning, Roger H., Gregory J. Schraw, i Monica M. Norby. Psicología cognitiva y de la instrucción, 5ª edición. Madrid: Pearson Educación, 2012.
Couso, Digna. «De la moda de “aprender indagando” a la indagación para modelizar: una reflexión crítica». XXVI Encuentro de Didáctica de las Ciencias Experimentales, 2014.
Domènech Casal, Jordi. «Situacions d’Aprenentatge. Idees per al desplegament curricular de les ciències». Ciències: revista del professorat de ciències de Primària i Secundària, núm. 45 (31 gener 2023): 73-85.
Felipe Pérez, Beatriz. «Guia per a la introducció de la justícia global, la igualtat de gènere i els drets humans en el currículum cientific-tecnològic de secundària obligatòria i en la modalitat de Ciències i tecnologia de batxillerat». Ajuntament del Prat i Enginyeria sense Fronteres, 2021.
Ferrés Gurt, Concepció. «La competència d’indagació i la seva avaluació en els estudiants de batxillerat». TDX (Tesis Doctorals en Xarxa). Universitat Autònoma de Barcelona, 2017.
Generalitat de Catalunya. «Decret 171/2022, de 20 de setembre, d’ordenació dels ensenyaments de batxillerat», 2022.
Generalitat de Catalunya. «Documents per a l’organització i la gestió dels centres. Concreció i desenvolupament del currículum del batxillerat, 09/06/2023». Generalitat de Catalunya, 2023.
Gómez Gil, Carlos. «Objetivos de Desarrollo Sostenible (ODS): una revisión crítica» Papeles de Relaciones Ecosociales y Cambio Global, 2018.
Grasa, Rafael. Cinquanta anys d’evolució de la investigació per la pau: tendències i propostes per observar, investigar i actuar. Recerca x Pau 4. Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2009.
Hernández, Fernando. «Los proyectos de trabajo: la necesidad de nuevas competencias para nuevas formas de racionalidad». Educar 26 (2000): 39-51.
LaFede.cat. «Educar per a futurs alternatius. Guia d’educació per a la justícia global», 2020.
Macklin, Ruth. La ética y la investigación clínica. Quaderns de la Fundació Víctor Grífols i Lucas 23. Barcelona: Fundació Víctor Grífols i Lucas, 2010.
Martínez Cervantes, Rafael i Moreno Rodríguez, Rafael. Cómo plantear y responder preguntas de manera científica. Madrid: Síntesis, 2014.
Menoyo Díaz, Maria del Pilar. Fer recerca a Secundària: un repte per a l’alumnat i per al professorat. Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, 2014.
Morales, Mariana, i Juan Fernández. La evaluación formativa: Estrategias eficaces para regular el aprendizaje. Madrid: SM, 2022.
Muñoz Saavedra, Judith, i Alejandra Montané López. «Construir puentes entre la justicia global y la educación transformadora». Revista Izquierdas, 51 (2022).
Nishiyama, Kei, Wendy A. Russell, i Chalaye Pierrick. Facilitation of Deliberation in the Classroom: The Interplay of Facilitative Technique and Design to Increase Inclusiveness. Centre for Deliberative Democracy & Global Governance, 2020.
Organización de las Naciones Unidas (ONU), Asamblea general. «Resolución 70/1 de la Asamblea General “Transformar nuestro mundo: la Agenda 2030 para el Desarrollo Sostenible” A/RES/70/1 (25 de septiembre de 2015)», 2015.
Porlán Ariza, Rafael. Constructivismo y escuela. Sevilla: Díada, 2010.
Reverté Vidal, Maria Pilar. «És possible fer un treball de recerca al batxillerat?». Perspectiva escolar, 239 (1999): 77-85.
Sindicatura de Greuges de Barcelona. «Informe anual 2022», 2023.
UNESCO. «Educación para la ciudadanía mundial: temas y objetivos de aprendizaje», 2015.
Tècniques de recollida, processament i anàlisi de dades
- López Cano, Rubén; San Cristóbal, Úrsula (2014). Investigación artística en música: problemas, experiencias y propuestas. Barcelona: Grup de recerca “Investigació i Creació Musicals”, Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).
- Observatori Català de la Joventut (2011). Guia breu de tècniques i eines d’anàlisi per a les polítiques de joventut. Barcelona: Agència Catalana de la Joventut.
- Riba, Carles (2014). Mètodes d’investigació qualitativa. Barcelona: UOC.
- Sanz, Jordi (2011). Guia pràctica 8. La metodologia qualitativa en l’avaluació de polítiques públiques. Barcelona: Ivàlua.
- VV.AA. (2009). Metodologías participativas. Manual. Madrid: Observatori Internacional de Ciutadania i Medi Ambient Sostenible.
En l’apartat Tècniques de recerca d’aquest web, trobaràs una breu presentació d’algunes d’aquestes tècniques, junt amb bibliografia específica i alguns exemples.
Perspectiva de gènere en la investigació
- Biglia, B. y Vergés-Bosch, N. (2016). Cuestionando la perspectiva de género en la investigación. REIRE, 9 (2), 12-29.