En la Investigació Acció Participativa (IAP), la persona investigadora participa a la realitat objecte d’estudi no només amb intenció d’investigar-la, sinó també amb intenció de canviar-la. L’IAP es diferencia de l’observació participant per aquesta intenció transformadora, molt orientada a la defensa dels drets humans, l’apoderament i el desenvolupament comunitari.
Es tracta d’un enfocament de la investigació que posa en joc una gran varietat de tècniques de recerca en cooperació amb el col·lectiu o comunitat amb qui es desenvolupa l’IAP.
Aplicacions:
En projectes de recerca que es desenvolupen en col·laboració amb algun col·lectiu o entitat, tot actuant per la millora o la transformació social. La recerca pot plantejar-se com a IAP, per exemple, quan es realitza en el marc d’una col·laboració de voluntariat de l’estudiant, en l’organització d’actes o campanyes solidàries dins i/o fora del centre educatiu, en projectes d’aprenentatge-servei, etc.
Alguns exemples:
- FCCUC (2010). Els grups i les cooperatives de consum ecològic a Catalunya. Diagnòstic de la situació i promoció del cooperativisme. Barcelona: Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya.
Per saber-ne més:
- Martí, Joel (1998). “La investigación-Acción-Participativa. Estructura y fases”