La història de vida és una narració confeccionada a partir del relat biogràfic d’una persona, que es complementa amb documents personals: correspondència, fotografies, contractes, factures…
El relat biogràfic s’elabora a partir de vàries entrevistes en profunditat a la persona sobre qui es confecciona la història o bé a altres persones que van ser testimoni d’aquella història.
La història de vida és un relat subjectiu sobre fets del passat, segons s’interpreten i es recorden. Aquest relat personal i subjectiu informa sobre la història d’una societat o un col·lectiu social determinat.
Procediments:
- Identificar les persones que es poden entrevistar. Sol·licitar el seu consentiment informat.
- A partir del marc teòric, elaborar el guió o guions de cada entrevista.
- Acordar un espai i horari de trobada amb cada persona. Preparar l’enregistrament.
- Realitzar i enregistrar l’entrevista. Acordar amb cada testimoni la següent entrevista.
- Transcriure íntegrament cada entrevista.
- Elaborar una primera anàlisi de la informació, tot comparant la informació aportada amb el marc teòric, documents personals, etc.
- Reelaborar el guió de l’entrevista amb qüestions que permetin completar el testimoni, aclarir elements confusos, etc.
- Realitzar i enregistrar les noves entrevistes.
Aplicacions:
En estudis històrics, permet investigar esdeveniments actuals o del passat recent. S’utilitza també en estudis sociològics i etnogràfics, en psicologia, educació, medicina, etc.
Fitxa de la tècnica per a l’estudiant:
Història de vida
Alguns exemples:
- Argüello, Andrés (2012). La educación en derechos humanos como pedagogía de la alteridad. Cinco tesis a partir de la historia de vida de Rodolfo Stavenhagen. En: Perfiles educativos, 34, 138, 148-166.
- Arnal, Rocío (2015). Mujeres antes de tiempo. Historias de guerra y exilio. En: Laberintos: revista de estudios sobre los exilios culturales españoles, 17, 67-74.
- Corbatón, Raquel; Martí, Manuel; Serret, Andreu (2016). La historia de vida y Celestin Freinet. En: Tendencias pedagógicas, 27, 77-95.
- Emonides, Rene (2015). Café por la cañada. Una historia de vida. En: Batey: una revista cubana de Antropología social, 7, 50-62.
- Ocampo, Myriam; Baracaldo, Pilar; Arboleda, Lorena; Escobar, Angélica (2014). Relatos de vida de mujeres desmovilizadas. Análisis de sus perspectivas de vida. En: Informes psicológicos, 14, 1, 109-128.
Per saber-ne més:
- Mariezkurrena, David (2008). La historia oral como método de investigación histórica. En: Gerónimo de Uztariz, 23/24, 227-233.
- Plano, Cecilia; Querzoli, Roberto (2003). La entrevista en la historia de vida. Quilmes: Observatorio Memoria y Prácticas Sociales en Derechos Humanos de la Universidad de Quilmes.
- Sanz Hernández, Alexia (2005). El método biográfico en investigación social: potencialidades y limitaciones de las fuentes orales y los documentos personales. En: Asclepio, 57, 1, 99-115.
- Fundación Meniños (2016). La elaboración de la historia de vida. La Coruña: Fundación Meniños.