Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.
Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Informes
Organismes governamentals
- Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Els objectius principals de la FAO són: l’eradicació de la fam, la inseguretat alimentària i la malnutrició; l’eliminació de la pobresa i l’impuls del progrés econòmic i social per a tothom, i l’ordenació i utilització sostenibles dels recursos naturals, incloent-hi la terra, l’aigua, l’aire, el clima i els recursos genètics, en benefici de les generacions presents i futures.
- Plataforma de Coneixements sobre les Cadenes de Valor Alimentàries Sostenibles (CVAS). Portal amb orientacions i informació pràctiques sobre el mesurament, l’anàlisi i la millora del rendiment de les CVAS, de manera que es contribueixi a garantir-ne la sostenibilitat econòmica, social i mediambiental.
- Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). Agència de la Unió Europea que ofereix assessorament científic independent sobre els riscos relacionats amb els aliments i, d’aquesta manera, contribueix a protegir els consumidors davant dels riscos a la cadena alimentària.
- Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Ministeri encarregat de la proposta i execució de la política del Govern en matèria de recursos agrícoles, ramaders i pesquers, d’indústria agroalimentària, de desenvolupament rural i d’alimentació. En el seu àmbit, la Llei Orgànica de Seguretat Alimentària estableix un marc legal bàsic comú aplicable al conjunt de les activitats que integren la seguretat alimentària i la consecució d’hàbits nutricionals i de vida saludables.
- Agencia Española de Consumo, Seguridad Alimentaria y Nutrición (AECOSAN). Organisme autònom encarregat de protegir la salut de la ciutadania espanyola promovent la seguretat alimentària i una nutrició saludable. Amb aquest objectiu, AECOSAN propicia i impulsa la col·laboració i coordinació de les administracions públiques competents en matèria de seguretat alimentària i nutrició, així com entre elles i les associacions de consumidors i usuaris. I també actua com a centre de referència en l’avaluació, gestió i comunicació de riscos alimentaris.
- Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT). Agència que treballa per fer més sana, saludable i segura la vida i l’entorn de les persones de Catalunya. Vetlla per la millora de la salut individual i col·lectiva amb polítiques de promoció per a la salut i prevenció de la malaltia, de protecció i vigilància de la salut, de seguretat alimentària i de salut laboral. Disposa d’un Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable.
ONG i moviments socials
- GMWatch. Organització independent que busca contrarestar el poder polític empresarial i la propaganda de la indústria dels aliments i cultius genèticament modificats i els seus partidaris.
- Slow Food. Organització global, fundada per evitar la desaparició de les cultures i tradicions alimentàries locals, contrarestar l’augment de la vida ràpida i combatre l’escàs interès de les persones en els aliments que mengen, d’on provenen i com les opcions alimentàries afecten el món.
- Xarxa d’Acció en Plaguicides (PAN: Pesticide Action Network). Xarxa de més de 600 organitzacions no governamentals, institucions i individus que en més de 90 països treballen per reemplaçar l’ús de plaguicides perillosos per alternatives ecològicament sanes i socialment justes.
- Fundació Espanyola de la Nutrició. Fundació que reuneix i coordina els esforços de científics i industrials, a més d’administracions amb responsabilitat diversa en matèries d’alimentació, per fomentar la investigació i el coneixement de les diferents parcel·les de la nutrició i, per tant, posar en relleu el paper de la indústria alimentària en la millora de la nutrició de la població.
- Justícia Alimentària. ONG que lluita pel canvi al sistema agroalimentari i la consecució d’una sobirania alimentària global. A l’apartat “Què fem” del seu web compta amb una secció d’informes i investigacions enfocades a transformar el sistema alimentari cap a un de més just socialment i mediambientalment, que protegeixi el dret humà a una alimentació sana i sostenible.
- Alimentacción: Red Educativa por la Sostenibilidad Alimentaria. Programa socioeducatiu de Justícia Alimentària i HEGOA que col·labora amb centres educatius en l’abordatge de tot allò que envolta la nostra alimentació: com afecta l’entorn, la salut i les condicions de vida de persones i comunitats al nord i al sud.
- Defiéndeme. Campanya impulsada per diferents organitzacions com ara Justícia Alimentària, SESPAS, CEAPA, medicusmundi, Amics de la Terra i Ecologistes en Acció, per l’eliminació de la publicitat d’aliments dolents per a la salut de la població infantil.
- Vidasana. Associació dedicada a promoure l’agricultura ecològica i l’alimentació sana com a base per a una societat més justa i respectuosa amb el medi ambient.
Informes, publicacions i articles
- Agricultura Orgánica, Ambiente y Seguridad Alimentaria. Publicació de la FAO que examina les múltiples facetes de l’agricultura orgànica, com un sistema de provisió d’aliments ambiental i socialment sensible que contribueix a la salut ecològica, els mercats internacionals i la seguretat alimentària.
- Tras la marca. Informe d’Oxfam Intermon que avalua les polítiques socials i mediambientals de les deu empreses d’alimentació i begudes més grans del món, i els insta a prendre les mesures necessàries per crear un sistema alimentari just.
- Atlas de la Carne – Hechos y cifras sobre los animales que comemos. Atles (publicat conjuntament per les oficines de la Fundació Heinrich Böll a Santiago de Xile, Mèxic i Brasil) que exposa les connexions globals que ocorren quan mengem carn.
- Soberanía Alimentaria, Biodiversidad y Culturas. Publicació trimestral d’informació, debat i reflexió de tot allò que condiciona la vida rural, l’agricultura i l’alimentació.