Una quinzena d’estudiants de batxillerat han participat aquest dimecres, 8 de març de 2017, a la Trobada d’assessorament de recerques sobre el conflicte de Síria i la crisi del refugi, que la Fundació Solidaritat UB ha organitzat en el marc del projecte “El conflicte de Síria en la recerca de batxillerat”, que compta amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).

El paper de la dona en el conflicte armat, la situació d’apatrídia dels infants que neixen en camps de refugiats, l’acció del Parlament Europeu en relació a la crisi del refugi, una comparació entre el suport que proporciona Catalunya i el que proporciona el Líban, la casuística d’un edifici alemany reconvertit per acollir persones refugiades, el grau de sensibilització de la població catalana…

Aquestes han estat algunes de les temàtiques d’interès sobre el conflicte de Síria i la crisi del refugi que han intercanviat els i les estudiants assistents a la trobada d’assessorament, en què s’ha treballat per definir objectius de recerca a l’abast de l’alumnat de batxillerat.

La sessió ha incidit en el fet que una recerca ha de generar coneixement nou a partir d’un objectiu específic i una revisió bibliogràfica que fonamenti l’anàlisi de les dades recollides. També s’ha recalcat que és imprescindible respectar els drets de les persones participants a la recerca, i que això requereix una especial sensibilitat i consciència ètica en el cas de les persones refugiades, que sovint es troben en situació de vulnerabilitat.

A més de compartir exemples de treballs sobre el refugi, propostes de recerca sobre el tema i fonts d’informació, a la trobada també s’ha subratllat que la recerca científica professional és una activitat social que, en la majoria de casos, no es desenvolupa individualment; sinó dins d’un equip o grup de recerca. Cada investigació aporta una peça al puzle del coneixement. Per això, el grup de recerca no només permet conèixer el tema amb més profunditat, sinó que també dóna suport davant dubtes i dificultats, i ajuda a definir el propi projecte.

Amb aquesta idea, l’alumnat present a la trobada s’ha constituït com a grup de recerca, en què, durant l’any 2017, col·laboraran estudiants de diferents centres educatius de Catalunya que investiguen el conflicte de Síria i la crisi del refugi (amb objectius diversos). Si hi vols participar, escriu-nos a recercapau@ub.edu indicant nom i primer cognom, institut de procedència i objectiu de recerca.

Per als intercanvis del grup, s’ha habilitat un espai específic dins del Campus Obert de la Universitat de Barcelona: Grup de recerca de batxillerat. El conflicte de Síria i la crisi del refugi. Per accedir-hi, cal crear un compte personal.

L’any 2018 es tancarà aquest grup de recerca i se n’obrirà un altre en drets humans i sostenibilitat global, en què també poden participar estudiants que investiguin sobre el conflicte de Síria i la crisi del refugi.

Amb el suport de: