Coincidint amb el DENIP, un grup d’estudiants de diferents instituts de Barcelona ha compartit al Campus UB de Sants reflexions i experiències sobre la recerca de batxillerat des de la perspectiva de la pau, els drets humans i la ciutadania global.

Dignitat, respecte, solidaritat, relacions internacionals i justícia són conceptes que han sorgit aquest 30 de gener, Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP), en la conversa que han mantingut al Campus UB de Sants estudiants de batxillerat que han investigat des d’una perspectiva de drets humans.

Des de temàtiques tan diverses com la justícia penal internacional, la situació de les persones sirianes refugiades al Líban, l’efecte del disseny d’interiors sobre el dret humà al benestar i la manipulació psicològica en el nazisme, els i les alumnes participants han exposat la seva vivència del procés d’investigació i han valorat l’impacte educatiu d’aquesta experiència.

El grup ha compartit dinàmiques com la presentació de la recerca a la resta d’estudiants, la identificació de continguts de ciutadania global emergits durant el procés, el posicionament personal sobre afirmacions relatives al treball de recerca, i l’intercanvi de característiques de la recerca i de consells que donarien a futurs estudiants.

Algunes de les valoracions aportades pels i les alumnes en aquesta trobada han coincidit plenament amb les que van fer, el passat 18 de gener, els i les docents participants a la sessió de cloenda del seminari “Investigació per la ciutadania global en batxillerat“. En ambdós casos, s’ha parlat del mètode de recerca, del coneixement de l’entorn, de l’empatia, de la confiança en les pròpies capacitats i de la comunicació. Tant l’alumnat com el professorat s’han referit al treball de recerca com una vivència que contribueix al creixement personal i empoderament social dels i les estudiants.

L’alumnat assistent a la trobada ha rebut, durant la investigació, l’assessorament del programa Recerca per la Ciutadania Global, que és fruit d’un conveni entre la Fundació Solidaritat UB i la Direcció de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona. Enguany, aquest programa ha arribat a 24 instituts públics de la capital catalana.

D’altra banda, l’activitat organitzada en el DENIP s’ha enregistrat per editar un vídeo en el marc del projecte Xarxes d’Investigació per a la Ciutadania Global, realitzat per la Fundació Solidaritat UB i la Fundació Món-3 amb el suport financer de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament (AECID). Aquest projecte inclou la realització de diverses peces audiovisuals sobre continguts específics de la investigació per la ciutadania global, com el concepte d’educació per la ciutadania global (a secundària); el procés de recerca vinculat a temes i aprenentatges de ciutadania global, i el disseny de tècniques d’investigació en aquest camp.

¿Qué es la educación para la ciudadanía global?

¿Qué es la educación para la ciudadanía global?

¿Investigas para la ciudadanía global?

¿Investigas para la ciudadanía global?

¿Con qué técnicas investigas para la ciudadanía global?

¿Con qué técnicas investigas para la ciudadanía global?

¿Evalúas la ciudadanía global?

¿Evalúas la ciudadanía global?

¿Tu investigación es útil a la sociedad?

¿Tu investigación es útil a la sociedad?

¿Cómo evalúas la investigación para la ciudadanía global?

¿Cómo evalúas la investigación para la ciudadanía global?