Enllaç al recurs
Autoria: INS Santa Eulàlia de Terrassa (Barcelona) per iniciativa del professor Josep Margenat
Any: Des de 2014
Etapa: Secundària (Matemàtiques)
Estudiants de Secundària fan més de 2.000 enquestes als carrers del seu municipi per col·laborar amb l’Ajuntament en tasques de prospecció estadística. L’actuació compta amb l’assessorament tècnic i el suport metodològic de l’Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (OESST).

L’any 2016, l’alumnat pregunta sobre percepcions de la ciutadania respecte a la imatge de la ciutat, l’estat de l’economia, la gestió de l’aigua i els mitjans de comunicació municipals. L’any 2015 l’enquesta és sobre l’ús de l’espai públic i, l’any 2014, sobre valors ciutadans.

Durant l’experiència, l’alumnat treballa de forma transversal els continguts pedagògics relacionats amb una enquesta social d’opinió: des dels aspectes més qualitatius del qüestionari (quines preguntes es fan, per què, com es fan, o quines respostes es poden esperar) als més quantitatius del tractament de la informació (com s’emmagatzema la informació, com es representa, com s’interpreten les dades), i altres aspectes vinculats al coneixement de l’entorn on es farà el treball de camp (on es fa l’enquesta, a qui es fa, què hem de tenir en compte a l’hora de fer-la).

L’alumnat treballa en equips de dues o tres persones, acompanyades per professorat del centre, i fa de mitjana unes (mínim) 10 enquestes, que permeten disposar d’informació representativa. Els resultats s’analitzen tant a classe com per part dels tècnics de l’OESST, i constitueixen un coneixement útil per a la ciutat. La iniciativa s’enquadra en el procés Àgora Terrassa de participació ciutadana per reflexionar, debatre i definir un “Pacte de Ciutat”.