Desarmament

Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Campanyes

Organismes governamentals

A nivell europeu

A nivell estatal i autonòmic

  • Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació. En aquest apartat del seu web, el Ministeri exposa un compromís amb el desarmament progressiu, el control d’armaments i la no proliferació de les armes de destrucció massiva, que considera “tres objectius claus i complementaris per avançar cap a la pau, la seguretat i l’estabilitat internacionals”.

ONG i moviments socials

  • War Resisters’ International. Xarxa pacifista i antimilitarista global, amb més de 90 grups afiliats en 40 països, que produeix publicacions, accions i campanyes noviolentes per donar suport als qui s’oposen a la guerra i desafien les seves causes, i per promoure i educar en el pacifisme i la no-violència.
  • Scientist for Global Responsibility. Organització independent de científics naturals i socials, enginyers, professionals de la informàtica i arquitectes que promouen la ciència, el disseny i la tecnologia per a la pau, la justícia social i la sostenibilitat ambiental. Se centren en dues àrees: seguretat i desarmament, i canvi climàtic i energia. Produeixen un ampli rang de recursos sobre tecnologies militars, control d’armes i desarmament, així com conceptes alternatius de seguretat, construcció de pau i prevenció de conflictes.
  • Amnistia Internacional. En els seus informes, aporta dades sobre el comerç d’armes, els tractats que l’haurien de regular, les seves vulneracions, etc.
  • Asociación Mundial Escuela Instrumento de Paz. Incorporació transversal dels valors democràtics a l’educació. Eines de treball, informació i orientació per al professorat.
  • International Action for Peace (IAP). Acompanyament internacional, en context de conflicte civil, social o armat, a organitzacions socials en procés de resistència noviolenta amb alt nivell de vulnerabilitat per a la defensa dels Drets Humans.
  • Movimiento por la Paz, el Desarme y la Libertad. Desenvolupament, acció social, ajuda humanitària i construcció de la pau.
  • Institut Català Internacional per la Pau. Seguretat humana, desarmament, prevenció i solució pacífica dels conflictes socials, arrelament de la pau i la convivència, construcció de pau i defensa dels Drets Humans.
  • Associació Catalana per la Pau. Lluita per la pau, el desarmament i la transformació de les relacions entre el Nord i el Sud del planeta.
  • FundiPau. Impuls de canvis culturals i estructurals per l’erradicació de la violència com a forma de relació entre les persones i els pobles.

Centres de recerca

A nivell internacional

  • European Network Against Arms Trade (ENAAT). La Xarxa Europea contra el Comerç d’Armes connecta grups i particulars que veuen el comerç d’armes com una amenaça per a la pau, la seguretat i el desenvolupament. A través de la recerca, la publicació, el lobby i la campanya pública, treballen per limitar o acabar amb el comerç internacional d’armes. Per exemple, publica xifres sobre les exportacions d’armes de la Unió Europea.
  • Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Institut internacional independent dedicat a la investigació de conflictes, armes, control d’armament i desarmament. Fundat el 1966, amb seu a Estocolm, proporciona dades, anàlisis i recomanacions basades en fonts obertes.
  • International Peace Bureau. Oficina, amb seu a Berlín, dedicada a la visió d’un món sense guerra. El seu programa principal se centra en el Desarmament per al Desenvolupament Sostenible i, per tant, en la reassignació de la despesa militar. L’IPB sosté que, amb la reducció del finançament del sector militar, podrien alliberar-se quantitats importants de diners per a projectes socials, que donin lloc a l’assoliment de les necessitats humanes reals i la protecció del medi ambient.

A nivell estatal i autonòmic

  • Centre d’estudis per la pau J.M Delàs. Entitat independent d’anàlisi de pau, seguretat, defensa i armamentisme dedicada a realitzar recerca i incidència política i social, sota un prisma de cultura de pau, sobre els efectes negatius del militarisme i els conflictes armats. Se centra en el comerç d’armes, el finançament de la indústria armamentística, la despesa militar, les forces armades, la indústria militar, la Recerca i el Desenvolupament (R + D) d’armes i les operacions militars a l’exterior.
  • Centre d’Afers Internacionals de Barcelona (CIDOB). Think tank independent i plural dedicat a l’estudi, la recerca i l’anàlisi de temes internacionals. Les activitats del CIDOB en l’àmbit de la seguretat tenen com a objectiu analitzar els principals desafiaments de la seguretat i els conflictes internacionals, prenent en consideració les transformacions globals, l’aparició de noves amenaces a la seguretat internacional i la multiplicació d‘actors amb capacitat d’influència en aquest àmbit.

Campanyes

  • Global Campaign on Military Spending (GCOMS). Campanya internacional promoguda per l’International Peace Bureau i coordinada pel Centre Delàs amb l’objectiu de pressionar els governs per reduir la despesa militar mundial i invertir els diners en els sectors de la salut, l’educació, l’ocupació i el canvi climàtic. Més concretament, la campanya demana una reassignació anual mínima del 10% dels pressupostos militars de tots els estats.
  • Campanya Banca Armada. Campanya promoguda l’any 2007 pel Centre Delàs, SETEM, RETS, Justícia i Pau i l’Observatori del Deute en la Globalització per denunciar públicament les institucions bancàries espanyoles que financen la indústria militar, amb l’objectiu de sensibilitzar i exigir unes polítiques ètiques i responsables socialment.
  • Base de dades internacional de banca armada. Recull d’informació del Centre Delàs sobre el finançament d’empreses armamentistes, entre 2011 i 2017, per part d’entitats financeres identificades com a “Banca armada”, entre les quals es troben els principals bancs, empreses asseguradores, fons de pensions, fons de patrimoni sobirà i institucions públiques d’arreu del món.
  • Armes que alimenten conflictes, conflictes dels quals fugen les persones refugiades. Mapa interactiu, creat pel Centre Delàs, que visibilitza la relació entre les exportacions europees d’armament i els fluxos de persones refugiades i desplaçades internes, amb la finalitat de determinar si existeix alguna responsabilitat directa o indirecta dels Estats membres de la UE respecte a les situacions d’inseguretat i violència que porten milions de persones cada any a fugir de les seves llars.
  • Diccionari de la guerra, la pau i el desarmament. Diccionari de 100 entrades principals on el Centre Delàs plasma una part del coneixement generat durant 15 anys d’investigació i d’activisme per la pau i el desarmament i de crear discurs i marcs teòrics en l’àmbit de la crítica del militarisme i l’armamentisme.
2024-09-10T14:30:02+00:00Guies temàtiques, ODS 16. Pau|
Go to Top