Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca

Organismes governamentals

A nivell internacional

  • Organització Mundial de la Salut. Autoritat directiva i coordinadora en assumptes de salut internacional del sistema de les Nacions Unides. Ofereix informació relacionada amb malalties i epidèmies a nivell internacional: tractaments, prevalences, brots, vacunacions, línies de recerca… A l’apartat “Temes de salut” del seu web, disposa d’un cercador de la A a la Z.

A nivell estatal i autonòmic

  • Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social. Portal del Govern espanyol que facilita informació relativa a l’accés a la salut pública, notícies rellevants en l’àmbit sanitari, informació per a viatgers en zones de risc d’infecció, notícies d’actualitat relatives a teràpies, brots, legislació…
  • Canal Salut. Portal de la Generalitat de Catalunya que facilita informació sobre salut per als professionals i la ciutadania: guies de pràctica clínica, recursos, formació, recerca i innovació, el sistema de salut, drets i deures i un directori de cerca de la A a la Z.
  • Observatori del Sistema de Salut de Catalunya (OSSC). Àmbit d’actuació de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que té la missió d’afavorir la transparència, el retiment de comptes i la generació de coneixement del sector salut a Catalunya. La seva base documental inclou monogràfics, infografies i publicacions sobre l’estat dels serveis sanitaris, malalties, indicadors de salut…

A nivell local

ONG i moviments socials

A nivell internacional

  • NGO Forum for Health. El Fòrum d’ONGs per a la Salut és un consorci d’organitzacions de salut que funciona com a plataforma d’incidència i acció concertada per al disseny i l’aplicació de la política global de salut basada en els drets. És membre del grup central de la Coalició Global per a la Protecció Social.
  • Metges sense Fronteres. Organització d’acció medica-humanitària que assisteix persones amenaçades per conflictes armats, violència, epidèmies o malalties oblidades, desastres naturals i exclusió de l’atenció mèdica. Al seu web hi ha un recull de noticies i publicacions relacionades amb la tasca que desenvolupa i les situacions que testimonia.
  • Metges del Món. Associació independent que treballa per fer efectiu el dret a la salut per a tothom, especialment per a les poblacions vulnerables, excloses o víctimes de catàstrofes naturals, fam, malalties, conflictes armats o violència política. Els seus projectes es realitzen tant a Espanya com en més de 20 països d’Àsia, Amèrica, Àfrica, l’Orient Mitjà i Europa.
  • Comitè internacional de la Creu Roja. Organització independent i neutral que brinda protecció i assistència humanitària a les víctimes de conflictes armats i altres situacions de violència, i promou el respecte pel Dret Internacional Humanitari.

A nivell estatal i autonòmic

  • Salud por Derecho. Fundació sense ànim de lucre que defensa que totes les persones, visquin on visquin, puguin exercir el seu dret a la salut. A través de campanyes, propostes i incidència política, posa el focus en els governs i atén les causes i solucions que aborden la vulneració del dret a la salut.
  • REDER. Xarxa de col·lectius, moviments, organitzacions i persones implicades en la defensa de l’accés universal a la salut i la denúncia del seu incompliment. Els seus objectius són fer visibles tant les vulneracions de drets derivades del canvi del sistema sanitari estatal com les accions de rebuig a les mesures que retallen la universalitat de la sanitat; fomentar la participació ciutadana i associativa en contra del Reial Decret-llei 16/2012, i crear sinergies en pro de la restitució de la universalitat del dret a la salut.
  • Yo Sí Sanidad Universal. Moviment ciutadà de base, independent de grups polítics i sindicals, que planteja a persones professionals i usuàries treballar colze a colze per intentar mantenir l’atenció sanitària universal i aconseguir la derogació del Reial Decret-llei 16/2012.
    • Jo Sí Sanitat Universal. Campanya amb què persones treballadores i usuàries de la sanitat pública reivindiquen una sanitat pública universal, de qualitat i a càrrec dels impostos.
  • No Es Sano. Campanya d’organitzacions que lluiten per defensar i promoure l’accés universal als medicaments com a part indispensable del dret a la salut.
  • Associació Salut i Família. Entitat privada independent i sense ànim de lucre que té la missió d’assistir les persones, entre altres qüestions, en les necessitats bàsiques de salut, la planificació familiar i la interrupció voluntària de l’embaràs, i l’orientació jurídica i psicosocial en l’àmbit de la vida familiar.
  • Marea Blanca Catalunya. Plataforma unitària en defensa de la Sanitat Pública a Catalunya.
  • Plataforma per a una atenció sanitària universal a Catalunya. Plataforma que sorgeix amb la intenció de fer xarxa i col·laborar amb d’altres entitats que han iniciat campanyes o s’han mobilitzat per sensibilitzar sobre aquest tema i sobre les conseqüències de l’aplicació del Reial Decret-llei 16/2012.

Centres de recerca

A nivell internacional

  • International Institute for Global Health. En el marc de la Universitat de les Nacions Unides, l’IIGH té per objectius: emprendre i enfortir la recerca en salut global, tenint en compte les indicacions sobre salut de l’Agenda 2030; construir i millorar la capacitat de solucionar els problemes clau de salut global, especialment en els països en vies de desenvolupament; i promoure el treball en xarxa entre les institucions sanitàries mundials.
  • Fogarty International Center. Centre dedicat a avançar la missió dels Instituts Nacionals de la Salut (NIH) del Estats Units, donant suport i facilitant la recerca en salut global realitzada per investigadors nord-americans i internacionals.
  • Meridian International Center. Organització sense ànim de lucre i lideratge mundial, amb seu a Washington DC, que reuneix experts de sectors públics i privats per discutir les prioritats polítiques en salut i benestar, i per col·laborar en solucions innovadores per als reptes de salut global que amenacen l’estabilitat i la seguretat de les nacions arreu del món.
  • Universities Allied for Essential Medicines. Xarxa global formada per centenars d’estudiants universitaris que creuen que les universitats tenen l’oportunitat i la responsabilitat de millorar l’accés global als béns de salut pública i treballen per aconseguir que els medicaments siguin més assequibles i adequats per a tothom.

A nivell estatal i autonòmic

  • Institut de Salut Global Barcelona (ISGlobal). Aliança entre l’Obra Social “la Caixa” i institucions acadèmiques i governamentals per contribuir a l’esforç de la comunitat internacional a l’hora d’afrontar els reptes de la salut en un món globalitzat.
  • ODUSalud. Observatorio para el Derecho Universal a la Salud de la Comunitat Valenciana. Observatori que vetlla pel compliment del dret universal a la protecció de la salut de la ciutadania, especialment de poblacions que es troben en situació de risc d’exclusió social. Realitza un cens de vulneracions del dret universal a la salut, enviades per la ciutadania (a través de les entitats que participen a l’Observatori), que són analitzades i es posen a disposició de les pròpies entitats, les autoritats sanitàries i l’opinió pública.