Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.

Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Informes i publicacions

Organismes governamentals

A nivell internacional

A nivell estatal, autonòmic i local

  • Recursos de consum responsable. Recursos de consum responsable recopilats per l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) de l’Ajuntament de Barcelona.
  • Som gent de profit. Campanya de l’Agència de Residus de Catalunya que té com a objectiu conscienciar la població de que el malbaratament d’aliments suposa llençar tant els diners que ha costat produir-los com els recursos naturals invertits i desaprofitar un recurs molt valuós.

ONG i moviments socials

A nivell internacional

  • Oxfam Intermón. Moviment global que lluita al costat de les poblacions desfavorides per eradicar la injustícia i la pobresa, i per aconseguir que tots els éssers humans puguin exercir plenament els seus drets i gaudir d’una vida digna. Un dels seus àmbits de treball és el comerç just, sobre el qual publica informes.
  • GreenPeace. Organització independent, políticament i econòmicament, que utilitza l’acció directa no violenta per atreure l’atenció pública cap als problemes globals del medi ambient i impulsar les solucions necessàries per tenir un futur verd i en pau.
  • Slow Food. Organització global, fundada per evitar la desaparició de les cultures i tradicions alimentàries locals, contrarestar l’augment de la vida ràpida i combatre l’escàs interès de les persones en els aliments que mengen, d’on provenen i com les opcions alimentàries afecten el món. El moviment ha arrelat a Barcelona.
  • The Freecycle Network™. Moviment de base i sense ànim de lucre de persones que estan donant (i rebent) articles gratuïts a les seves ciutats. Pretén fomentar la reutilització i evitar que els articles en bon estat acabin als abocadors. Ser-ne membre és gratuït i cada grup local és moderat per voluntariat local.
  • eReuse.org (Reutilització electrònica). Creació, compartició i gestió col·lectiva d’un conjunt de recursos de codi obert per estendre la vida útil dels productes electrònics i garantir el seu reciclatge.

A nivell estatal i autonòmic

  • Ecologistes en Acció. Confederació de més de 300 grups ecologistes distribuïts per pobles i ciutats que forma part de l’anomenat ecologisme social, el qual entén que els problemes mediambientals tenen el seu origen en un model de producció i consum cada vegada més globalitzat, del qual deriven també altres problemes socials, i que cal transformar si es vol evitar la crisi ecològica.
  • ECODES (Ecologia i Desenvolupament). Fundació que busca còmplices en la ciutadania, les organitzacions de la societat civil, les empreses i les administracions públiques per accelerar la transició a una economia verda, inclusiva i responsable, emmarcada en una nova governança, mitjançant la innovació i la creació de ponts i aliances.
  • Rezero (Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable). Entitat privada sense ànim de lucre impulsada per entitats ecologistes i cíviques, amb el suport i la participació de sectors diversos de la societat civil, les administracions i el món empresarial. Vol canviar el model de producció i consum cap al Residu Zero, mitjançant l’impuls d’accions i polítiques transformadores de prevenció de residus i el treball en xarxa amb tots els agents socials i econòmics.
  • REAS. Xarxa de xarxes d’economia alternativa i solidària de la qual formen part més de 500 entitats. Neix per donar resposta a la deshumanització de l’economia, el deteriorament del medi ambient i la pèrdua de valors socials.
  • Xarxa d’Economia Solidària (XES). Organització que defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació.
  • Xarxa de Consum Solidari. Xarxa que busca contribuir a la mobilització política i l’apoderament popular davant del sistema capitalista i patriarcal, així com construir altres móns possibles, especialment una altra forma de producció, comerç i consum.
  • SETEM. Federació de 10 ONG de solidaritat internacional que centra el seu treball independent en conscienciar la societat de les desigualtats Nord-Sud, denunciar les seves causes i promoure transformacions socials, individuals i col.lectives, per aconseguir un món més just i solidari.
  • Pam a Pam. Mapa col·laboratiu impulsat per SETEM i la Xarxa d’Economia Solidària (XES) que mostra, a Catalunya, iniciatives (d’alimentació, habitatge, serveis, energia…) que siguin de consum responsable i d’economia solidària. S’hi pot col·laborar detectant i entrevistant experiències que s’incorporen al mapa.
  • Campanya Roba Neta. Xarxa internacional d’ONG, sindicats i organitzacions de persones consumidores que té l’objectiu de millorar les condicions de les persones treballadores de la indústria global de la confecció. A Catalunya la coordina SETEM; els darrers anys, amb el col·lectiu RETS.
  • Espigoladors. Organització sense ànim de lucre que lluita contra el malbaratament alimentari alhora que apodera persones en risc d’exclusió social d’una manera transformadora, participativa, inclusiva i sostenible.
  • Ecoserveis. Entitat que acosta l’energia a la societat i promou un model energètic just i sostenible.

Informes i publicacions

  • Consumo y estilos de vida: Cambio Global España 2020/50. Informe que construeix un marc d’informació al voltant del consum i la sostenibilitat a Espanya, passant del diagnòstic a la construcció d’escenaris de futur i a l’elaboració de propostes. És el resum del treball coordinat entre diferents equips d’investigació i diverses metodologies.
  • Alterconsumismo. Bloc coral dirigit per Anna Argemí, periodista especialitzada en comerç just, consum responsable i alternatiu. Els últims anys va encarregar-se de la comunicació externa del comerç just a Intermón Oxfam.
  • Luna Marbán. Revista digital sobre vida slow i eco-friendly.
  • Opcions. Revista del Centre de Recerca i Informació en Consum que inclou coneixements, orientacions, recursos, reflexions, ànims… per fer realitat un consum i uns estils de vida transformadors. Vol ser una font d’inspiració per imaginar, experimentar i consolidar canvis, i un altaveu dels que creuen que repensar la societat de consum és una de les peces clau per aspirar a un món millor.
  • Dades del medi ambient a Catalunya. L’opuscle “Dades del Medi Ambient a Catalunya” és una eina de consulta ràpida, senzilla i efectiva que conté les darreres dades estadístiques disponibles sobre el medi ambient a Catalunya. Podeu consultar-lo en català, castellà i anglès.

Recursos relacionats