Els dies 10 i 11 d’abril hem participat a Barcelona a la trobada d’intercanvi d’experiències educatives transformadores “Canviar l’escola per canviar el món”. Impulsada per Lafede.cat i el Departament d’Ensenyament en el marc del projecte europeu REDDSO (Regions per l’educació per al desenvolupament sostenible i la solidaritat internacional), l’objectiu de la cita ha estat obrir un espai d’intercanvi d’experiències entre ONG i centres educatius on reflexionar sobre els diferents rols en la transformació col·lectiva del territori.
LA COOPERACIÓ EDUCATIVA REQUEREIX TEMPS I DIÀLEG
Des del programa PAULA, hem presentat a la trobada les vivències i resultats del programa Recerca per a la pau, que dóna suport a treballs i projectes de recerca de secundària en temes de drets humans, desenvolupament sostenible i ciutadania global. Per això, ens hi han acompanyat dues professores de l’Institut Montjuïc, que des de fa tres cursos participa en el programa i que ha contribuït molt significativament al disseny i evolució de les seves activitats.
Una reflexió compartida que ha sorgit durant la presentació és que la democràcia implica pluralitat i que, davant la realitat de claustres plurals, els acords i consensos per a la participació s’han d’anar construint des de baix, des de la diversitat i les característiques úniques de cada centre educatiu. Aquest nivell de cooperació requereix temps, per al coneixement mutu, i diàleg per anar construint conjuntament visions i pràctiques de l’educació per a la ciutadania global.
UN ELEMENT IMPRESCINDIBLE ÉS LA PARTICIPACIÓ ACTIVA DE L’ALUMNAT
Durant els dos dies de la trobada, s’han compartit 18 experiències educatives organitzades en sis taules temàtiques (medi ambient, interculturalitat, sostenibilitat econòmica i social, gènere, participació ciutadana i pau i drets humans) que han obert el debat sobre el paper de l’escola al territori i el rol de cadascun dels agents educatius en la implementació de l’educació transformadora.
Moltes de les propostes presentades s’han basat en metodologies com l’Aprenentatge Servei o el Treball Globalitzat, que requereixen la implicació de l’alumnat en totes les seves fases. De fet, algunes de les experiències han estat presentades pels propis alumnes implicats, amb l’acompanyament del professorat i el suport de les entitats.
En aquest sentit, durant la trobada s’ha pogut constatar la necessitat de proposar experiències vivencials on els infants i joves se sentin escoltats i protagonistes; així com la importància de construir projectes compartits entre els centres i el seu entorn organitzat.
La trobada també ha estat l’ocasió per presentar la Guia per a la integració de l’EpD al currículum des de l’enfocament competencial, una guia en línia i interactiva que, durant prop de quatre anys, ha implicat més d’una seixantena de docents i membres d’ONG.