Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.

Àmbit autonòmic | Àmbit estatal | Àmbit internacional |
Guies de tractament informatiu | Exemples de recerques sobre tractament informatiu

Àmbit autonòmic

  • Col·legi de Periodistes de Catalunya. Codi deontològic de la professió periodística a Catalunya.
  • Observatori sobre deontologia periodística (UPF). Tesaure de l’ètica periodística, elaborat pel Dr. Salvador Alsius, que comprèn una llista de tots els ítems imaginables inclosos en els quatre principis fonamentals de la deontologia periodística (veracitat, justícia, llibertat i responsabilitat).
  • Observatori Mèdia.cat (Grup de Periodistes Ramon Barnils). Observatori crític dels mitjans que té com a objectiu la difusió i defensa del rigor en el periodisme. Al seu web s’aborden elements i temes d’actualitat amb punts de vista independents i crítics.
    • Mapa de la Censura. Iniciativa de l’Observatori Mèdia.cat que, des de l’any 2015, recull fets o situacions que coarten la tasca dels periodistes o que poden restringir les llibertats d’expressió o d’informació de la ciutadania als territoris de parla catalana.
  • Observatori del discurs discriminatori als mitjans (Grup de Periodistes Ramon Barnils). El seu objectiu és estudiar les versions digitals de diversos mitjans de comunicació amb la hipòtesi general que fomenten els discursos discriminatoris cap a col·lectius potencialment afectats per l’antigitanisme, l’aporofòbia, la islamofòbia i la xenofòbia.
  • Observatori de les dones en els mitjans de comunicació. Iniciativa de diferents ajuntaments que té com a objectiu promoure una anàlisi crítica de la representació de les dones als mitjans audiovisuals.
  • Mesa per a la Diversitat en l’Audiovisual. Ens del Consell de l’Audivovisual de Catalunya (CAC) que busca promoure una millor representació de la multiculturalitat i la diversitat en els mitjans audiovisuals de Catalunya per tal de contribuir a fomentar la convivència, el respecte, el coneixement i l’intercanvi entre persones de les diferents filiacions culturals.

Àmbit estatal

Àmbit internacional

  • Federació Internacional de Periodistes. Declaració de principis de la FIP sobre la conducta dels periodistes.
  • Assemblea parlamentària del Consell d’Europa. Codi deontològic europeu de la professió periodística.
  • Media Watch (En anglès). Observatori dels mitjans de comunicació que lluita contra els estereotips instal·lats en molts mitjans.
  • FAIR (En anglès). Observatori dels mitjans de comunicació a nivell d’Estats Units.
  • EU DisinfoLab. Organització no governamental amb seu a Brussel·les que té com a missió entendre i combatre la desinformació de l’era digital (sobretot, a les xarxes socials), mitjançant una metodologia innovadora i el suport científic, amb l’objectiu que la ciutadania sigui menys susceptible als intents de manipulació.
  • Action-critico-Medias ACRIMED (En francès). Espai de recerca i de posada en comú de periodistes al servei de la crítica independent i radical. Ofereix articles que analitzen el paper dels mitjans de comunicació en diverses temàtiques d’actualitat.
  • Institut Panos. Plateforme Multimedia. Projet Migrations (En anglès i francès). Els mitjans de comunicació contribueixen a teixir percepcions equivocades sobre la migració en general i els migrants en particular. Mitjançant la seva plataforma multimèdia i, en concret, el projecte “Migrations”, l’Institut Panos treballa per tal que a l’Àfrica Occidental, a Europa i als països de trànsit els mitjans de comunicació ajudin a deconstruir idees falses, documentar les conseqüències d’aquestes idees falses per als drets humans i fomentar un millor debat sobre les polítiques de migració.
  • Consell Nacional de Televisió de Xile (2015). Identificació de bones pràctiques per a la cobertura televisiva de tragèdies, desastres i delictes.

Guies de tractament informatiu

Exemples de recerques sobre tractament informatiu

CODINACH FOSSAS, Mariona. El tratamiento informativo de la inmigración marroquí en la televisión: el caso de Salt, Programa de doctorat en Publicitat i Relacions Públiques, Universitat Autònoma de Barcelona, 2015.

COSTA SÁNCHEZ, Carmen. Tratamiento informativo de una crisis de salud pública. Revista de la SECCI, n. 25, juliol 2011, p. 43.

DE CESARE, Francesca. La gestación subrogada en los titulares de la prensa española. Confluenze. Rivista di Studi Iberoamericani, [S.l.], vol. 9, n. 2, p. 41-54, desembre 2017. ISSN 2036-0967.

Federación de Asociaciones de Periodistas de España (2018). Tratamiento informativo de la discapacidad: Los medios de comunicación en las redes sociales.

HAJEK, Roman et al. Research: how Europe’s newspapers reported the migration crisis. European Journalism Observatori. 9 novembre, 2015.

IGARTUA PEROSANZ, J.J. et al. (2007). El tratamiento informativo de la inmigración en los medios de comunicación españoles. Un análisis de contenido desde la Teoría del Framing. Estudios sobre el mensaje periodístico, vol. 13.

MARÍN, F.; ARMENTIA VIZUETE, J. i CAMINOS, J. El tratamiento informativo de las víctimas de violencia de género en Euskadi: Deia, El Correo, El País y Gara (2002-2009). Comunicación y Sociedad, vol. XXIV, n. 2, 2011, p. 412-435.

SÁNCHEZ, G. (2008) Violencia machista y medios de comunicación. El tratamiento informativo de los delitos relacionados con el maltrato a mujeres. Revista Comunicación y Hombre, n. 4.