Segons l’Organització Mundial de la Salut (Acheson, 1988; OMS), la salut pública és:

L’art i la ciència de prevenir malalties, allargar la vida i promoure la salut mitjançant l’esforç organitzat de la societat.

El Departament de Salut i Serveis Humans dels Estats Units (U.S. Department of Health and Human Services, 2014) amplia lleugerament aquesta definició, quan diu:

… mitjançant els esforços organitzats i les eleccions informades de la societat, les organitzacions, les comunitats públiques i privades i els individus.

Segons es pot llegir a l’espai web de l’oficina regional europea de l’OMS (consultat el 2022), la visió global de la salut pública és:

Promoure una major salut i benestar d’una manera sostenible, alhora que (…) es redueixen les desigualtats.

Per tal d’assolir aquesta visió, l’OMS assenyala que l’enfocament de salut pública implica:

Treballar amb altres sectors per abordar els determinants més amplis de la salut, i amb professionals de la salut.

Més concretament, l’OMS subratlla que:

Els professionals de l’atenció primària poden tenir un paper clau en la prevenció de malalties i la promoció de la salut, tal com s’indica a la Declaració d’Alma-Ata (1978).

Agenda 2030

El setembre de 2015, les Nacions Unides van adoptar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible, que estableix 17 objectius (ODS) per eradicar la pobresa, protegir el planeta i avançar en la protecció dels drets humans de totes les persones arreu del món.

En concret, l’ODS 3 es proposa garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom a totes les edats. Entre les seves metes, inclou:

3.b Donar suport a les activitats de recerca i desenvolupament de vacunes i medicaments per a les malalties transmissibles i no transmissibles que afecten primordialment els països en desenvolupament i facilitar l’accés a medicaments i vacunes essencials assequibles de conformitat amb la Declaració de Doha relativa a l’Acord sobre els ADPIC i la Salut Pública, en què s’afirma el dret dels països en desenvolupament a utilitzar al màxim les disposicions de l’Acord sobre els Aspectes dels Drets de Propietat Intel·lectual Relacionats amb el Comerç pel que fa a la flexibilitat per protegir la salut pública i, en particular, proporcionar accés als medicaments per a tothom.

El Pla estratègic de preparació i resposta per fer front a la COVID-19 (OMS, febrer de 2020) va destacar les mesures de salut pública que havien d’adoptar els països per preparar-se i respondre a l’epidèmia. Però un mes més tard, l’11 de març de 2020, l’OMS va caracteritzar la COVID-19 com una pandèmia. En aquest sentit, l’Actualització de l’estratègia COVID-19 (OMS, abril de 2020) proporciona una guia addicional per a la resposta de salut pública a la COVID-19 a nivell nacional i subnacional, i subratlla el suport coordinat necessari de la comunitat internacional per estar a l’alçada del desafiament.

Recursos

Recursos didàctics externs