Ha passat ja algun temps des dels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils en què van morir setze persones i més de 130 van resultar ferides.
Segurament la ràbia, el dolor, la impotència van deixant pas a la raó. És clar que la violència, a curt i llarg termini, sols porta més violència i que la pau requereix entendre’s.
Però entendre’s passa per conèixer-se, reconèixer-se i respectar-se com a persones per poder arribar al diàleg i a la resolució dels conflictes.
La violència fa enemics perquè ens fa perdre moltes coses. La pèrdua de les vides humanes és irrecuperable, però sí que podem recuperar la confiança, la llibertat, la solidaritat, el respecte, la humanitat… i, amb esforç, evitar l’escalada de violència. Intentem-ho!
Proposta de treball
Activitat 1: Les víctimes
Entre tot el grup penseu les diferents persones que, atenent al que coneixeu sobre el succeït, creieu que s’han vist afectades per la tragèdia, com per exemple, víctimes, famílies de les víctimes, treballadors i vianants de Les Rambles, famílies i coneguts dels terroristes, sector turístic, etc. Feu una llista que deixareu penjada a l’aula.
Activitat 2: La recerca
Seguidament organitzeu grups de tres o quatre persones i repartiu-vos la investigació sobre els diferents actors (persones afectades), de manera que uns cercareu informació sobre les famílies de les víctimes, altres sobre el sector turístic, etc.
Segurament, mentre aneu treballant, anireu descobrint nous actors. Aneu afegint-los a la llista i repartint-vos aquestes noves recerques.
També podeu passar-vos informació com, per exemple, comunicar al grup que treballa amb un altre actor que en un espai web determinat trobarà informació, o escriure la referència a la llista, o dir-li directament. Ja veieu que es requereix organització, així que us pot ser útil dedicar algunes estones a compartir.
Activitat 3: L’informe
Cada grup organitza la informació i redacta un petit informe explicant breument el següent: de qui esteu parlant, què els ha succeït, com es deuen sentir i què es pot fer.
Aquest informe el llegireu a la resta del grup-classe.
Activitat 4: La notícia
Finalment, es reuniran un component de cada grup per redactar la notícia sobre aquest succés com si fos un corresponsal.
Per difondre la notícia podeu publicar-la a l’espai web del centre, a la revista o exposar-la en algun espai adient.
Per fer les activitats consulteu els enllaços que apareixen a la pestanya Recursos.
Realitzar aquesta proposta didàctica ens ha permès conèixer millor el que ha succeït i el que ha significat per a les diferents persones que s’hi han vist afectades.
Ara pregunteu-vos si vosaltres, si tu, t’hi has vist afectat i de quina manera.
Et poden ajudar les cartes següents:
El Yazidi, H. (27 d’agost de 2017). “Gràcies a ella soc qui soc avui”. Diari ARA.
Solans, J.L. (22 d’agost de 2017). Catalunya plora per La Rambla, l’ànima de Barcelona. El Periódico: Entre todos.
Cassany, J. (20 d’agost de 2017). No deixaré de ramblejar. La Vanguardia: Cartes.
Castaño, J.M (va ser professor de dos dels terroristes) (20 d’agost de 2017). La Rambla, un món en miniatura. Bloc personal “Reflexions amb el guix a la mà”.
Naïr, S. (20 d’agost de 2017). Barcelona nunca caerá. El País.