Les caricatures han esdevingut símbols i banderes a defensar, com la llibertat d’expressió o el respecte a la fe. Com s’hi ha arribat?

Cal analitzar de quina manera hi contribueixen els mitjans de comunicació; analitzar com la simplificació dels fets, la tria de la imatge o de la paraula a transmetre, el sensacionalisme dels titulars o de les imatges, l’oportunisme, etc. afavoreixen el fet d’anar construint un enemic únic i un clima de por on tothom se sent víctima. La por és una mala aliada de la raó. És necessària l’educació en mitjans de comunicació perquè l’alumnat pugui ser crític, reflexiu, vegi més enllà del que se li mostra i no generalitzi tot el que veu.

Suggeriments per treballar “l’entrevista” aprofitant la conjuntura actual:

Llegint la notícia “Musulmans en els mitjans de comunicació, moltes tasques pendents” se’ns ratifica la necessitat de treballar amb els mitjans de comunicació i se’ns acut que l’entrevista pot ser una eina adequada per entendre el silenci que es denuncia i sobretot per modificar-lo.

  • En grups es pot elaborar una entrevista per realitzar-la a altres grups de la classe, per exemple en referència al que han estat jugant a l’hora del pati, amb la intenció que experimentin tot el vessant emotiu de l’entrevista i que els ajudi a posar-se en el lloc de l’altre. Finalment es plantejaran les següents preguntes a tot el grup classe: Els ha agradat ser entrevistats? Per què? Els ha agradat que els entrevistessin avui o haguessin preferit que fos un altre dia? Per què? Quines preguntes han trobat interessants?
  • En grup, elaborar una entrevista imaginària a alguna persona o col·lectiu relacionat amb la publicació de les caricatures de Mahoma i després comentar-les amb tota la classe i analitzar el clima del grup.
  • En grup, elaborar una entrevista adreçada a les famílies de l’alumnat relacionada també amb les caricatures de Mahoma perquè cadascú se l’endugui a casa. Pot ser interessant parlar de com ha anat l’entrevista però no cal que portin les respostes a classe.

Presentar la pluralitat i diversitat d’opinions, postures, imatges… existents en tots els col·lectius afavorirà que més persones s’hi trobin bé i es decideixin a opinar i participar.

Per saber-ne més: