Es proposen diversos tallers de recerca, de 2 hores de durada, per dur a terme al llarg del curs amb cada grup-classe. A més, durant la realització del treball, l’alumnat pot participar en trobades d’assessorament per internet que reforcen la tutoria. Es tracta d’una orientació personalitzada per a alumnes que volen explorar l’impacte del seu tema de recerca en l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. L’assessorament es coordina amb el professorat tutor dels treballs mitjançant informes de les orientacions proporcionades a l’estudiant.

Gener-febrer 2023.

Taller de presentació: Recerca per a la sostenibilitat i els drets humans.

Aquest primer taller serveix per a la presentació a l’alumnat del projecte, alhora que es reforcen objectius d’aprenentatge del Treball de recerca:

  • Comprendre les etapes de la investigació i la importància de delimitar-ne l’objectiu.
  • Presentar la recerca com a activitat orientada a generar nous coneixements per a la millora de les condicions de vida.
  • Valorar la relació dels propis interessos de recerca amb els reptes globals de sostenibilitat i drets humans.

Durant el taller es presentaran algunes propostes de recerca vinculades als ODS.

Febrer-març 2023.

Taller de fonts d’informació a la biblioteca municipal.

D’acord amb la biblioteca municipal, es proposa una sortida-taller a aquest equipament, amb els objectius següents:

  • Posar en valor la biblioteca com a servei cultural de proximitat per resoldre el marc teòric dels treballs.
  • Desenvolupar criteris de selecció de les fonts d’informació, així com la necessitat de les citacions i referències bibliogràfiques per a la validesa del marc teòric.
  • Promoure una lectura crítica de les fonts d’informació, a partir del seu reconeixement com a agents socials, amb posicions i interessos dins l’estructura social.
  • Comprendre Google com a empresa amb finalitat de lucre i les estratègies d’ús del seu cercador per accedir a fonts d’informació vàlides en un treball acadèmic.

Abril-maig 2023.

Taller de pòsters de projecte.

Entre abril i maig, s’ofereix un taller de confecció de pòsters de projecte, amb un doble objectiu:

  • Promoure la participació personal i la col·laboració grupal en la revisió i millora del disseny de les recerques en base a criteris de coherència, pertinència i validesa (avaluació formativa).
  • Posar en relació les qüestions de recerca d’alumnes diversos per desenvolupar una mirada interdisciplinària, sistèmica i complexa sobre les realitats investigades i els principis ètics de sostenibilitat i drets humans.

La dinàmica d’aquest taller inclou la confecció d’un mural amb els pòsters de l’alumnat, que es mostrarà en algun espai de trànsit del centre, de manera que, posteriorment, alumnes d’altres cursos puguin apropar-se a la relació d’aquests interessos juvenils amb els reptes globals de sostenibilitat i drets humans.

Setembre-octubre 2023.

Taller Comunicar la recerca: Pòsters de resultats.

Finalment, a inicis de 2n curs (2023-24), l’alumnat participarà en el taller “Comunicar la recerca: Pòsters de resultats”, just en començar 2n de batxillerat, amb els objectius següents:

  • Identificar l’estat del treball i les metes personals per a l’organització del temps restant.
  • Comprendre la sostenibilitat i les dimensions de protecció de drets humans com a punt de referència per a la interpretació de resultats des d’una perspectiva interseccional.

Amb el suport de:

Diputació de Barcelona
Aquesta activitat s’emmarca en el projecte ‘Vers un batxillerat de recerca compromesa‘. El contingut del projecte és responsabilitat exclusiva de la Fundació Solidaritat UB i no reflecteix necessàriament l’opinió de la Diputació de Barcelona.