Aquí trobareu fonts d’informació per a projectes d’educació en drets humans i ciutadania global.
Organismes governamentals | ONG i moviments socials | Centres de recerca | Informes | Normativa | Estadístiques
Organismes governamentals
- Gobierno de España -> Portal “Memoria Democrática”: Portal que facilita informació sobre les diverses línies de treball posades en marxa pel Govern espanyol per, tal com marca la Ley de Memoria Histórica (2007), fer efectius els nous drets reconeguts a les víctimes de la repressió franquista a Espanya, contribuir a tancar ferides i eliminar qualsevol element de divisió entre la ciutadania.
- Memorial Democràtic de Catalunya (MD): Organisme de la Generalitat de Catalunya per promoure la memòria democràtica a Catalunya a través d’homenatges orientats a la lluita antifranquista entre 1931 i 1980.
ONG i moviments socials
- Amnistia Internacional: Des de 1961, és un moviment social que promou un canvi social en relació al compliment dels drets humans, així com la lluita en contra dels abusos que s’han comès fins ara. És independent de qualsevol ideologia i no té ànim de lucre.
- European Observatory on Memories (EUROM): L’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona és una xarxa transnacional d’institucions i organitzacions compromeses amb la recerca i la promoció de polítiques públiques de memòria. El seu principal objectiu és contribuir a la reflexió al voltant de la història recent, defensant la diversitat i pluralitat de memòries.
- Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH): Principal plataforma que des de l’any 2000 demana justícia, veritat i memòria per les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista a Espanya. Pionera en l’excavació de fosses comunes.
- Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya: És l’associació que representa exdeportats i familiars de les víctimes republicanes del nazisme.
- Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica a Catalunya (ARMHC): L’objectiu de l’entitat és fer palesa la gran quantitat de víctimes a conseqüència de la Guerra Civil i de la repressió franquista a Catalunya.
- Memòria BCN: Projecte de l’Associació Conèixer Història que proposa una sèrie de rutes per espais d’història i de memòria de la Barcelona del segle XX; una ciutat on es va proclamar la República Catalana, que fou bombardejada repetidament durant la Guerra Civil espanyola i que va viure als seus carrers la lluita per recuperar la democràcia.
Centres de recerca
- Archivo Histórico Nacional (AHN): Conserva documents amb valor històric i fa possible l’accessibilitat a la ciutadania. Afavoreix la difusió del patrimoni històric cultural.
- Arxiu Nacional de Catalunya (ANC): Arxiu general de l’administració catalana i, alhora, arxiu històric nacional. Adscrit al Departament de Cultura, Biblioteques, Museus i Patrimoni.
- Centro Documental de la Memoria Histórica: Integra els documents relacionats amb la Guerra Civil i la repressió política.
- Portal de Archivos Españoles (PARES). Portal de víctimes de la Guerra Civil i represaliats del franquisme. Facilita l’accés als documents de les víctimes de la Guerra Civil, de l’exili i les conseqüències de la repressió franquista.
- Ateneu Enciclopèdic Popular. El centre de documentació històric-social de l’AEP disposa d’uns 26.000 llibres i follets i d’unes 8.000 capçaleres de premsa (diaris, revistes, butlletins, circulars, etc.), a més a més d’innumerables dossiers i de documentació d’arxiu, relacionats amb els moviments obrers des de la Primera Internacional fins a l’actualitat.
- Biblioteca Virtual de Prensa Histórica: Accés digitalitzat a la premsa històrica del país.
- Arxiu de Revistes Catalanes Antigues (ARCA): Col·leccions completes.
Informes
- Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica. Resolucions i informes: Posa a l’abast de la ciutadania diversos documents que informen de quins són els àmbits d’actuació en relació a la demanda de memòria.
- Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica a Catalunya. Índex de documents oficials: Accés als fitxers de documents lligats amb iniciatives i propostes, així com a convenis, decrets i debats.
Normativa
- Ley 46/1977, de 15 de octubre, de Amnistía: En vigor el 15 d’octubre de 1977, la llei d’Amnistia establia la impunitat dels delictes comesos durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Les responsabilitats no eren jutjades, i les sentències dictades al llarg del franquisme es declaraven nul·les.
- Ministerio de Justícia. Ley de la Memoria Histórica (Ley 52/2007 de 26 de diciembre): Aprovada el 26 de desembre de 2007 pel president del Govern espanyol, Jose Luís Zapatero, busca assumir el passat dictatorial i criminal d’Espanya. El seu objectiu principal és la reparació moral de totes aquelles persones que, per raons polítiques o ideològiques, van patir les conseqüències de la dictadura franquista. A més, una altra mesura establerta durant la seva aprovació va ser atorgar a les víctimes el dret a una indemnització econòmica. Igualment, la llei preveia suprimir de l’espai públic aquells noms de carrers, monuments i altres símbols de caràcter franquista.
- Llei 13/2007, del 31 d’octubre, del Memorial Democràtic: Un any després de l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia, es crea una llei del Parlament de Catalunya, coneguda com la Llei del Memorial Democràtic, que busca recuperar la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista a través d’actes vinculats a la memòria: per exemple, homenatges que tinguin la funció de commemorar els afectats, l’organització d’exposicions, la creació d’un banc de dades audiovisuals, la publicació i difusió de llibres de contingut cultural que fomentin la memòria democràtica…
Estadístiques
- Ministerio de Justicia: Informació sobre els desapareguts a les fosses comunes d’Espanya. Posa a disposició de la ciutadania un mapa dels llocs on es troben inhumades les víctimes.
- Memorial Democràtic. Cens de simbologia franquista a Catalunya: A partir d’una classificació dels símbols franquistes segons tipologia, el Memorial Democràtic mostra un mapa de Catalunya on es poden localitzar els diferents atributs al franquisme que encara es conserven.