A partir del marc teòric, l’estudiant pot definir criteris d’anàlisi sobre la qüestió a investigar.
A partir d’aquests criteris i del coneixement acumulat durant l’elaboració del marc teòric, s’acaben de determinar les tècniques de recollida i anàlisi de dades i es dissenyen els instruments de recerca.
És possible que, durant l’elaboració del marc teòric, l’estudiant hagi accedit a investigacions prèvies que inspirin aquest disseny: fonts d’informació a l’abast (per exemple, les ONG especialitzades que han publicat sobre la qüestió de recerca), estratègies de recerca…
Durant l’elaboració del marc teòric poden trobar-se, fins i tot, estudis previs amb instruments de recerca ja experimentats que l’estudiant pot aplicar a la seva investigació. Per exemple, es poden trobar estudis d’opinió realitzats a partir d’enquestes que l’estudiant pot replicar en el seu context; i, posteriorment, comparar els resultats de la seva recerca amb els d’aquests estudis previs.
En síntesi, el disseny metodològic implica les següents tasques:
- Identificar criteris d’anàlisi, a partir dels continguts del marc teòric, que permetin donar resposta a l’objectiu de recerca.
- Definir les tècniques de recollida de dades que s’aplicaran.
- Dissenyar els instruments de recollida i processament de dades.
- Planificar la recollida, processament i anàlisi de dades.
- Procedir a la revisió ètica de la recerca en cotutoria.
Recursos per al disseny metodològic
- Tècniques d’investigació.
- Activitats de divulgació, que són una bona oportunitat per entrar en contacte amb persones expertes i poden contribuir a la recollida de dades per la recerca.
- Consentiment informat.
- Guia de procediments, que enumera les tasques de l’estudiant en aquesta etapa.
- Diagrama: Del disseny metodològic a l’anàlisi de dades
- Qüestionari d’avaluació. Aquest material d’avaluació formativa es lliura en el moment que l’estudiant presenta els primers apartats del marc teòric.