La recerca científica és una activitat lingüística: cal documentar per escrit cada fase i element de la investigació.
- La redacció correspon en tot moment a l’estudiant, que hi ha de fer servir el seu propi llenguatge. El llenguatge anirà millorant al llarg de la recerca, però des de l’inici és fonamental que l’estudiant se senti autor/a del seu treball.
- Com a autor/a, els escrits de l’estudiant expressen el seu pensament i, a més, són una oportunitat de reflexió sobre la pròpia recerca. Per al tutor/a, aquests escrits són una oportunitat d’escolta activa, que és la base per orientar el projecte de l’estudiant i comentar aspectes específics de la investigació, tant a nivell científic com ètic i ciutadà, que facin avançar la recerca.
- Per tot això, el que escriu l’estudiant és correcte en la mesura que expressi el seu pensament. A partir d’aquí, col·laborem per millorar-ho.
L’informe de recerca es va generant al llarg de tot el procés.
A més d’aquestes produccions escrites, convé que l’estudiant crei un arxiu, una carpeta física i digital amb tots els materials (en qualsevol suport i format) generats durant la recerca, que puguin informar sobre el procés: fotografies, enregistraments sonors, resums o esquemes de documents consultats, instruments d’avaluació…
El diari de recerca contribueix a la documentació del procés, recull idees i reflexions que s’inclouen en la interpretació de dades, les conclusions, etc.