La commemoració de dies internacionals és una ocasió per sensibilitzar sobre les vulneracions de drets humans al món i les accions que poden emprendre’s per defensar-los i protegir-los.

Aquesta proposta per a l’aula es pot desenvolupar vinculada als següents dies internacionals:

10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans

18 de desembre, Dia Internacional de les Persones Migrades

30 de gener, Dia Escolar de la Noviolència i la Pau (DENIP)

20 de juny, Dia Internacional de les Persones Refugiades

Etapes educatives: Adaptable a Primària i ESO.

Durada: Mínim de 2 sessions d’1 hora, més la comunicació de les produccions de l’alumnat.

1. Lectura i expressió visual2. Diàleg i exposició3. ComunicacióRecursos didàcticsPer saber-ne més

1. LECTURA i EXPRESSIÓ VISUAL

Es planteja el projecte al grup.

Aquest mes hem celebrat el Dia de …

Diàriament, rebem notícies sobre la mort a la Mediterrània de persones que fugen de la violència. La reiteració d’aquestes notícies, unida als escassos titulars dedicats a les accions dutes a terme per afrontar aquesta crisi, contribueixen a la insensibilització davant el drama humà.

Per això, cal subratllar la importància del Dret d’asil, que és un dels drets recollits a la Declaració Universal dels Drets Humans (DUDH).

Dedicarem una estona a recordar que això està passant, pensar-hi i expressar-nos. Ho podem fer amb una lectura de poemes, lletres de cançons, contes o relats curts a l’aula.

Durant o després de la lectura, l’alumnat (en grups de 2-3 persones) expressarà en una cartolina els seus pensaments sobre la crisi del refugi. En funció del grup, es pot optar per diferents formats i tècniques: des d’una pancarta a un dibuix, un còmic, un collage fet amb retalls de revistes i diaris…

Prèviament, es pot haver organitzat un recull de textos sobre guerres, fronteres i refugi entre la comunitat educativa (docents, estudiants, famílies…). En aquestes pàgines, en recopilem alguns:

2. DIÀLEG i EXPOSICIÓ

Cada grup-classe selecciona 3 treballs per mostrar a la resta de l’escola.

S’exposen els treballs en una paret de l’aula (o del passadís) i cadascun dels equips anteriors (2-3 persones) en tria 3 i apunta els arguments perquè els mostraria.

L’equip explica la seva tria i arguments a la resta del grup, moment en el que el/la docent pot intervenir amb preguntes que permetin obrir un diàleg per aprofundir en la comprensió de la problemàtica (vulneració del dret d’asil, estereotips…) i promoure valors de solidaritat (igualtat, dignitat…). La revisió de les produccions de l’alumnat abans de l’activitat orientarà la concreció dels continguts d’aprenentatge a reforçar en cada grup: coneixements, valors i actituds, participació…

També es pot optar per integrar fragments retallats de cada treball en un collage. Això permetrà comentar què aporta cada creació per fer-li un lloc dins del collage i posar-la en relació amb les altres.

Els murals triats es mostraran en un mural gegant amb forma de casa com a símbol de l’acollida.

La base de l’exposició pot estar feta per l’alumnat d’Infantil, que haurà retallat quadres i triangles gegants per formar les cases. Amb l’alumnat del cicle mitjà de Primària es poden construir políedres amb capses de cartró, per exposar els murals triats.

casa refugi

3. COMUNICACIÓ

Els murals finals s’instal·len en diferents espais comuns del centre (passadissos, vestíbul… ) i es comparteixen amb tota la comunitat educativa a través del web de l’escola, d’articles en mitjans de comunicació, de les xarxes socials, etc. També podeu:

Publicar les vostres produccions al Mapamundi dels drets humans!

Mapamundi dels Drets Humans

RECURSOS DIDÀCTICS

PER SABER-NE MÉS


Altres propostes per a l’aula